ABC van voedingsmiddelen

A

Aardbeien
Aardbeien zijn een rijke bron van kalium, vezels, foliumzuur, vitamine D en flavonoïden. Door deze bestandsdelen zijn aardbeien uitermate geschikte om hart-en vaatziekten te bestrijden. Flavonoïden helpen bij het goed functioneren van de slagaders en het voorkomen bloedstolling
Vitamine: C A E en B6
Magnesium Ook bevatten aardbeien de kleurstof anthocyanen. Deze stof stimuleert de verbranding van het opgeslagen vet.

Abrikozen
Het tegen verlagen cholesterol, verlagen de bloeddruk, helpt tegen bloedarmoede en bij astma en problemen met de luchtwegen, voor sterke botten en een mooie huid
Vitamine: A en C

Andijvie

1: GOEDE BRON VAN VITAMINE A
Andijvie bevat een goede hoeveelheid vitamine A. Deze vitamine draagt bij aan gezonde ogen. Het helpt namelijk om nachtblindheid en netvliesdegeneratie te voorkomen. Dat is zeker niet onbelangrijk: netvliesdegeneratie is een van de meest voorkomende oorzaken van slechtziendheid onder ouderen.

Daarnaast draagt vitamine A bij aan het gezond houden van je afweersysteem, hart, huid en haar. Ook is het belangrijk voor een gezonde groei bij kinderen.

2: GOEDE BRON VAN VITAMINE K
Andijvie is een goede bron van vitamine K. Deze vitamine hebben we nodig voor een gezonde bloedstolling. Als je lichaam te weinig vitamine K binnenkrijgt, kunnen wondjes niet goed genezen en blijven bloeden.

Daarnaast draagt vitamine K ook bij aan sterke en gezonde botten.

3: GOEDE BRON VAN DIVERSE MINERALEN
Andijvie zit vol met mineralen. Het bevat onder andere:

Kalium
Is onmisbaar voor een gezonde vochtbalans en bloeddruk. Speelt daarnaast ook een rol bij het samentrekken van onze spieren en bij het verwerken van zenuwprikkels.
Calcium
Draagt bij aan sterke botten, een gezond gebit en een goede werking van onze zenuwen en spieren.
Magnesium
Hebben we nodig voor onze botopbouw, de vorming en een goede werking van onze spieren en voor de overdracht van zenuwprikkels.
IJzer
Speelt een essentiële rol bij het aanmaken van rode bloedcellen en helpt daardoor bij het voorkomen van bloedarmoede.

Zink
Is een onderdeel van verschillende stofwisselingsenzymen en draagt bij aan ons immuunsysteem.
4: GOEDE BRON VAN FOLIUMZUUR (VITAMINE B11)
Andijvie bevat veel vitamine B11. Deze vitamine wordt meestal foliumzuur genoemd. Veel van ons weten dat foliumzuur belangrijk is voor zwangere vrouwen, omdat het nodig is voor een gezonde groei van de baby. Een tekort aan foliumzuur vergroot namelijk het risico dat het kindje een open ruggetje of hazenlip krijgt.

Ook buitenom een zwangerschap is vitamine B11 belangrijk. Het speelt namelijk een rol bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Een tekort kan daardoor bloedarmoede veroorzaken.

5: GOEDE BRON VAN ANTIOXIDANTEN
In groentes en fruit zijn veel antioxidanten te vinden en dit geldt ook voor andijvie. Antioxidanten helpen om je lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress ontstaat als vrije radicalen (een soort moleculen die een deeltje missen) je lichaamscellen ‘aanvallen’ om zichzelf weer compleet te maken. Antioxidanten geven de vrije radicalen hun missende deeltje, waardoor je lichaamscellen met rust worden gelaten.

Andijvie bevat verschillende soorten antioxidanten, waaronder kaempferol. Dit is een zeer krachtig stofje dat zelfs gelinkt wordt aan het voorkomen en bestrijden van kanker. Er is echter nog meer onderzoek nodig om erachter te komen welke invloed kaempferol precies heeft in het menselijk lichaam.

Appel
Een gemiddelde appel bevat ongeveer 5 gram aan vezels. Wist je dat het beter is om de appel met schil en al te eten? De vitaminen komen veel voor in de schil van de appel. Eén appel bevat ongeveer 60 calorieën. De suikers die in een appel zitten, zijn goede suikers. Het zijn dus niet de suikers waar je dik van wordt. De vezels die in de appel zitten voorkomen dat je lichaam de suikers als vet opslaan. Eén appel bevat 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vezels. Ook zit pectine in een appel, dit zorgt voor een zuiverende werking
Appels bevatten veel pectine, dit is een oplosbare vezel die het cholesterolgehalte verlaagt. De pectine voorkomt de ontwikkeling van de cholesterol in de binnenkant van de bloedvaten.
Appels verlichten uw hongergevoel voor slechte enkele calorieën. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat appels vaak deel uitmaken van een gezond dieet ter bevordering van het gewichtsverlies.
Appels gaan ouderdom tegen
Door het hoge gehalte aan antioxidanten beschermen appels het geheugen. Het dagelijks eten van een appel zorgt ervoor dat men minder kans heeft op de ontwikkeling van dementie en Alzheimer.
Vitamine C Helpt uw lichaam bij de ondersteuning van het immuunsysteem. Mensen die tekort komen aan vitaminen C zullen slechter genezen en gemakkelijker blauwe plekken oplopen.

B

Banaan
Bananen zorgen ervoor dat er een stof vrijkomt in uw lichaam, die de stemming reguleert (tryptofaan). Deze stof wordt binnen onze hersenen omgezet in serotonine waardoor wij ons gelukkiger voelen!
Vitamine B6. Deze vitamine reguleert de bloedsuikerspiegel en helpt ons in tijden van stress om chagrijnige stemmingen te onderdrukken
Ook zitten bananen vol met het mineraal kalium, hierdoor dragen bananen bij aan het proces waarbij zuurstof naar je hersenen wordt getransporteerd. Ook helpt kalium bij het onderhouden van een regelmatige hartslag en de juiste waterbalans binnen het lichaam.
Rijk aan ijzer.

Bietjes
Bieten bevatten veel foliumzuur, mangaan, kalium, koper, ijzer, vezels en magnesium. Het meest interessant zijn de actieve plantenstoffen. Zo zijn de rode kleurstoffen betanine en betalaïne zeer krachtige antioxidanten. Bieten horen tevens tot de rijkste bronnen van nitraat (stikstofoxide), dat een positieve werking heeft op onze aderen.

De bewezen voordelen van de rode biet:
Verbetert de doorbloeding van hersenen
Verlaagt de bloeddruk
Vermindert de insuline afgifte
Verbetert sportprestaties
Werkt anti-kanker
Gaat ontstekingen tegen
Kan oxidatie van LDL-cholesterol voorkomen
Beschermt tegen hart- en vaatziekten (
Verbetert de cognitieve functie (reactietijd), bij mensen met diabetes type 2
bron: klik hier voor de link

Bleekselderij
Bleekselderij bevat veel vitamines, met name vitamine C en B. Verder zit er veel kalium in bleekselderij. Kalium helpt het voorkomen van hoge bloeddruk en verbetert het functioneren van je zenuwstelsel en de spieren.
Het eten van bleekselderij werkt cholesterol verlagend.
Bleekselderij bevat weinig calorieën en past uitstekend in een afslankdieet. Bovendien werkt bleekselderij doordat het kalium bevat evenals asperges ook vochtafdrijvend
Vitamine C, B1 en B2, foliumzuur.  Mineralen in bleekselderij zijn voornamelijk kalium, natrium, calcium, fosfor en in mindere mate ijzer.

Bramen
Bramen zijn heerlijk en bevatten veel belangrijke voedingsstoffen, waaronder: - Vitaminen: A, B1, B2, B6 , B11, C en E. - Mineralen: natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper. ... Calcium zorgt onder andere voor sterke botten.

Voorkomt groei en verspreiding van kanker
Bevordert een gezonde huid
Vertraagt het verouderingsproces
Verbetert oogvisie
Bevordert botontwikkeling
Voorkomt diabetes
Voorkomen van hartaanval en beroerte
Verbetert immuunsysteem
Verbetert de gezondheid van de hersenen en het geheugen
Bevordert gewichtsverlies

Courgette
Courgettes horen zeker thuis in de top 3 van groente met een hoog gehalte goede voedingsstoffen. Ze zitten vol vezels, vitamine C en foliumzuur.
De courgette streeft de wortel voorbij als het gaat om ‘groenten die goed zijn voor de ogen’ In beide zit vitamine A, maar in courgette zitten nog meer van zulke voedingsstoffen.

Courgette heeft eigenlijk alles wat je zoekt in een groente: vol met goede voedingsstoffen, maar toch weinig calorieën.

G


Gember
Bevordert de opname van voedingsstoffen, versterkt het immuunsysteem,Werkt als een natuurlijke pijnstiller, stabiliseert je bloedsuikerspiegel, betere doorbloeding
Vitamine: B3
Per 100 gram: Magnesium: 43 mg  Kalium: 415 mg

Gojibessen
1. Rijk aan antioxidanten en andere voedingsstoffen
2. Bevorderen het imuunsysteem
3. Een gezonde huid met Goji bessen
4. Goed voor de ogen
5. Gaan insulineresistentie en diabetes tegen
6. Een ontslakkend effect
7. Een goed humeur en meer energie

K

Kiwi
Het verhoogt je weerstand
Per 100 gram bevat kiwi de volledige aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C (1). Eén kiwi weegt zo’n 55 gram. Als je 2 kiwi’s eet zit je dus op de ADH van 75 mg vitamine C per dag. Het leuke is, dat dit natuurlijke vitamine C is, compleet vergezeld van alle hulpstoffen, waardoor de werking nog krachtiger wordt. Vitamine C verhoogt overigens niet alleen de weerstand, het draagt ook bij aan de vorming van tanden, botten, bloedvaten en de huid.

Het verlaagt de bloeddruk
Veel mensen eten nogal wat bewerkte producten die ongemerkt veel zout (natriumchloride) bevatten. Natrium heeft de eigenschap om de bloeddruk te verhogen. Kiwi’s bevatten erg veel kalium, wat de tegenhanger is van natrium. Hierdoor dragen kiwi’s bij aan de instandhouding van een juiste bloeddruk. Kalium is niet het enige bloeddrukverlagende mineraal in kiwi, want er zit ook magnesium in. Magnesium kan de aderen verwijden, waardoor de bloeddruk ook naar beneden kan gaan.

Het is goed voor de ogen
Kiwi’s zitten vol met luteïne en zeaxanthine (2). Dit zijn kleurstoffen die vallen onder de carotenen. Deze stoffen werken in de ogen als antioxidanten, waardoor deze beschermd worden tegen de schadelijke invloeden van onder andere de UV-straling van de zon.

Het gaat veroudering tegen
We kunnen veroudering niet omkeren, maar wel vertragen. Een belangrijke schakel in het vertragen van veroudering is het eten van voldoende antioxidanten. Volgens onderzoek blijken kiwi’s over meer antioxidantkracht te bezitten dan sinaasappels.

Het draagt bij aan een goede nachtrust
Iets dat veel mensen niet weten, is dat er in kiwi’s veel serotonine zit. Dit is een voorloper van het slaaphormoon melatonine. Onderzoek in een slaapkliniek heeft aangetoond dat kiwi’s het inslapen kunnen versnellen en het doorslapen stimuleert.

Het vermindert ontstekingen
In kiwi is een peptide te vinden die ontstekingen kan verlagen. De naam van deze peptide is Kissper en is niet bij veel mensen bekend. Toch hebben onderzoekers de gunstige werking hiervan vastgesteld.

Het verbetert de spijsvertering
Het enzym actinidine in kiwi’s helpt bij de vertering van proteïnes (3). Ook de vezels in kiwi’s voeden de dikke darmbacteriën. Voeding voor de darmen noemen we ook wel een prebiotica. In zekere zin is kiwi dus een prebiotica.

Het versterkt hart- en bloedvaten
Onderzoekers zijn het erover eens, dat als je dagelijks een kiwi consumeert, dit een gunstig effect kan hebben op de lipidenstatus in het bloed (4). Oftewel je cholesterol en triglyceride gaan erop vooruit. De onderzoekers stellen dat je hierdoor een lagere kans hebt op hart- en vaatziekten.

Het gaat schimmels tegen
Kiwi’s bevatten thaumatine en actinchinine (5, 6). Dit zijn stoffen die schimmels tegengaan. Met name de gouden kiwi is rijk aan actinchinine. Sommige mensen hebben schimmels in de darmen en kunnen daardoor baat hebben bij het eten van kiwi’s.

Het verbetert de ademhaling

Onderzoekers hebben ontdekt dat het eten van kiwi’s klachten aan het ademhalingssysteem kunnen verminderen. In combinatie met citrusvruchten wordt het effect nog krachtiger. Vermoedelijk is de grote hoeveelheid vitamine C hiervoor verantwoordelijk (7).

Kastanjes( tamme)

Goed voor je weerstand.
Kastanjes barsten van de vitamine C, meer dan andere noten, en dat is goed voor je immuunsysteem en voorkomt gezondheidsproblemen. Vitamine C stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen die weer een belangrijk onderdeel van je weerstand vormen.
Bomvol antioxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen verschillende ziekten waaronder hart- en vaatziekten en vertragen verouderingsprocessen.

Goed tijdens de zwangerschap.
Zwanger? Neem nog een kastanje. In de nootjes zit veel foliumzuur dat je tijdens je zwangerschap moet innemen omdat het de kans op aangeboren afwijkingen bij pasgeboren baby’s kan verminderen.

Weldaad voor je gebit.
Kastanjes bieden bescherming tegen tandvleesontsteking waardoor tanden en kiezen kunnen uitvallen. Onderzoekers proberen te achterhalen welke stoffen uit de nootjes hieraan bijdragen. Daar zijn ze nog niet uit.

Gezonde snack.
Kastanjes bevatten weinig calorieën en zijn dus een ideaal tussendoortje. Ze zijn rijk aan koolhydraten, vezels en eiwitten. Bovendien kun je ze in gerechten verwerken die daardoor een lekkere, nootachtige bite krijgen.

Voedingswaarde van kastanjes  100 gram verse kastanjes leveren:
◾27,3% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B1, wat groei en ontwikkeling bevordert en essentieel is voor je hart en zenuwstelsel.
◾20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B6, wat essentieel is voor je weerstand.
◾72% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, al wordt dit gehalte gehalveerd bij verhitting van de kastanjes.
◾46,7% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B11 (Foliumzuur), wat zorgt voor een goede werking van het lichaam.
◾19,4% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid Kalium, wat zorgt voor sterke bloedvaten en helpt bij het voorkomen van hoge bloeddruk en atherosclerose (aderverkalking).
◾6,5 gram voedingsvezels, bijna een derde van onze dagelijkse inname. Voedingsvezels helpen tegen het hongergevoel.

M

Munt
zeer rijk is aan antioxidanten,helpt tegen maag en darmproblemen, hongerstiller, en reisziekte, tegen stress
Vitamine C, D, E en kleine hoeveelheden vitamine B complex
Rijk calcium, fosfor,

P

Pompoen
zijn rijk aan vezels en arm aan vet. Ze bevatten de volgende gezonde voedingsstoffen:
Bèta caroteen
Magnesium
Kalium
Ijzer
Zink
Vitamine A
Vitamine C.
Door de vele vezels heeft pompoen een stimulerend effect op de darmen. Ook de mineralen dragen positief bij aan de spijsvertering. Ook bevat pompoen opvallend veel vitamine A.

Pompoenen heb je in veel verschillende soorten en maten. De pompoen is familie van de komkommer en courgette. Niet alle pompoensoorten zijn geschikt om te eten, sommigen zijn alleen voor de sier. Als ezelsbruggetje kun je dit onthouden: snijd je de pompoen open en zitten er pitten in? Dan is het een eetbare pompoen.

Twijfel je? Voor de zekerheid kun je een klein stukje pompoen koken en proeven. Sierpompoenen smaken echt vies. Dus dat proef je gelijk!

R

Radijs
Zo klein als de radijs is bulkt hij van de vitamientjes. In radijzen zit veel vitamine C en vitamine K. Het vitamine B-complex is goed vertegenwoordigd met B3(niacine), B5(pantotheenzuur), B6(pyridoxine) en B11(foliumzuur). Er zitten allerlei mineralen in, zij het niet in grote hoeveelheden. Mineralen zitten gelukkig in veel verschillende groente. Kalium, calcium, magnesium, ijzer, zink en mangaan huizen er in het kleine radijsje. Dat is een flinke hoeveelheid fytonutriënten voor zo klein stukje groente.
Radijs is goed voor de spijsvertering omdat er veel vezels in zitten. Radijs gaat constipatie tegen. Het voert alle overbodige toxinen uit het lichaam.Het stimuleert ook de werking van de nieren. In de nieren worden gifstoffen opgeslagen zodat ze geen schade kunnen aanrichten in het lichaam. Door radijsjes te eten gaan de nieren harder werken om gifstoffen af te voeren. Om de spijsverteringsbevorderende en nierfunctiestimulerende werkingen is de radijs een uitstekende detoxgroente.

S

Sinaasappel
De citrusvrucht sinaasappel zit tjokvol met vitaminen en mineralen. In 130 gram sinaasappel zit 116% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) Vitamine C. Daarnaast zit er ook redelijk veel vitamine A en vitamine B1 in de sinaasappel. De mineralen die de sinaasappel bevat zijn kalium en calcium. Ook de vezels zijn supergezond.
Sinaasappels eten zorgt ervoor dat het suikergehalte van het bloed onder controle blijft. Diabetespatiënten hebben hier groot voordeel van. De natuurlijke vruchtensuiker, fructose in deze tropische vrucht voorkomt dat mensen een hoge bloedsuikerspiegel hebben na het eten. Overigens is dit een andere dan de gesynthetiseerde fructose die wordt toegevoegd aan frisdranken en jams. De fructose die fabrikanten door het eten doen is juist één van de belangrijkste oorzaken dat mensen suikerziekte of diabetes mellitus krijgen.

Spinazie
 Een zeer veelzijdige groente die je op veel verschillende manieren kunt eten en waarvan de voedingswaarde ontzettend goed is. Vol vitaminen, mineralen en vezels en laag in caloriën (zoals zo ongeveer alle groenten).
Donkergroene groenten staan bekend om hun hoge concentratie aan antioxidanten en spinazie is daar geen uitzondering op. Spinazie zit vol met de antioxidanten luteïne en zeaxanthin die good zijn voor je hart en je ogen.
100 gram verse spinazie bevat 3-4 mg ijzer, wat goed is maar niet extreem veel meer dan andere groenten. Maar mocht je een ijzertekort hebben dan is meer spinazie eten wel zeer verstandig.
Spinazie is ook een goede bron van vitamine A, E en K. Vitamine A helpt bij voortplanting, vitamine E voorkomt kanker en hart- en vaatziektes en vitamine K is heel belangrijk voor gezond bloed. Er zit ook veel beta-caroteen in spinazie wat zowel een bouwsteen van vitamine A is als ook een krachtige antioxidant. Antioxidanten zijn belangrijk om vrije radicalen in het lichaam te bestrijden. Vrije radicalen kunnen reageren met je DNA en zo de celdeling in de war schoppen met mogelijk kanker tot gevolg..

Spruiten
Spruiten bevatten veel vitamine C en calcium. Er wordt gezegd dat spruitjes een positief effect hebben bij het voorkomen van kanker omdat ze glucosinolaten bevatten.
De vezels in de spruitjes zijn goed voor de darmen.
Spruitjes zorgen door de aanezige vitaminen en mineralen voor een betere weerstand tegen infecties en hart- en vaatziekten.
Spruitjes zijn folaatrijk, folaatrijke voeding verbetert het geheugen door ontstekingen tegen te gaan en de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren.

T

Tomaten
Tomaten bevatten veel vitamine C, carotenen, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium.

W

Witlof
Witlof heeft diverse medicinale eigenschappen. Het spijsverteringstelsel wordt gestimuleerd door witlof omdat er probiotische stoffen in zitten. Het helpt de lever te ontgiften. Er zitten vezels in waardoor alle voedingsstoffen beter door het lichaam worden opgenomen. Witlof heeft een laxerend effect dus constipatie wordt ermee verholpen.
Verse witlof heeft het volgende aan voedingsstoffen in zich:
Vitamine C (heel veel!)
Vitamine B1 en B2
Calcium
IJzer
Kalium

Witlof bevat verhoudingsgewijs erg veel vitamine C en qua kilocalorieën bevat 100 gram witlof zo’n 2 kilocalorieën. Nagenoeg nihil dus. Dit alles heeft mede te maken met het gegeven dat witlof maar liefst uit 90% vocht bestaat.

V

Venkel
Venkel is een enorm gezonde groente. Onderstaande cijfers geven een aantal belangrijke vitaminen en mineralen weer per 100 gram:
100 gram venkel is goed voor 7% van de ADH vitamine C. Vitamine C speelt een belangrijke rol in de vorming van sterk bindweefsel en een mooiere huid. Daarnaast is vitamine C goed voor een gezonde weerstand.
In Venkel zit veel Calcium is een belangrijk mineraal dat een rol speelt in de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. 100 gram venkel levert 7% van de ADH calcium.
In Venkel zit veel jodium. Jodium zorgt voor een gezonde stofwisseling, een goede groei en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Jodium is voornamelijk in zeewier te vinden. 100 gram venkel levert 3,5% van de ADH jodium.

Deze gezonde groente wordt in verband gebracht met een vermindering van buikklachten. Bij te snel, pittig en onregelmatig eten kan venkel helpen om maag- en darmklachten wat te verzachten. Daarnaast kan de groente helpen om gasvorming wat te verminderen

Venkel( thee)
Venkelthee wordt bereid uit verpletterde of volwassen gemalen venkelzaden. Deze zaden zijn rijk aan belangrijke oliën zoals: anethol, fechone en estragol. Olie onderdelen die niet alleen goed voor je zijn, maar ook een krampstillende bijwerking hebben. Daarnaast hebben ze een anti-inflammatie effect en heeft het antibacteriële eigenschappen. Ook zeggen veel mensen dat venkelthee goed is voor de botten. Deze worden versterkt en goed onderhouden bij elke bepaalde hoeveelheid thee. Een prachtig product dus dat ook nog erg erg lekker is om te drinken.
De aromatische oliën die aanwezig zijn in venkel en venkelthee kunnen helpen om het gas uit een opgeblazen maag-darmkanaal te verwijderen. Hierdoor verlicht je de spijsvertering en zal pijn en ontstekingen verminderen. Een betere spijsvertering helpt bij het verwerken van meer voedingsstoffen uit het voedsel dat je eet. Wanneer je voedingsstoffen beter verwerkt, voelt je lichaam verzadigd na het eten en je zult minder snel naar voedsel hunkeren. Venkelthee afvallen zou dus hierdoor effect moeten hebben. Er is alleen geen overtuigend klinisch bewijs voor de bewering dat venkel helpt de spijsvertering en gewichtsverlies te ondersteunen.

W

Wortelen
Ogen
Het meest bekende gezondheidsvoordeel van wortels is dat je ogen er baat bij hebben. Dit komt door het hoge gehalte aan beta-caroteen. Dit stofje kan in je lichaam omgezet worden in vitamine A wat onder meer nodig is voor het goed functioneren van de ogen. Met name voor het aanpassen van je ogen in de duisternis. Nachtblindheid kan dus het gevolg zijn van een langdurig en ernstig tekort aan vitmine A. Vitamine A komt overigens ook voor in dierlijke producten zoals lever, boter, vis, melk en eidooier.

Darmwerking
Betacaroteen doet trouwens nog meer goede dingen. Je krijgt er een mooie huid van als je op regelmatige basis wortels eet. Maar overdrijf niet, dan zit je straks met een geeloranje teint opgescheept.
Ook je darmwerking krijgt een boost van wortels. Dit komt niet alleen door de betacaroteen, maar ook door het hoge vezelgehalte in wortels. Als klap op de vuurpijl werken peentjes cholesterolverlagend.

A,B,C,E

Wortels bevatten tal van vitaminen. Om precies te zijn vitamine A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 en E plus nog goede mineralen. Door al die gezonde voedingsstoffen werken wortels vaatverwijdend. Dit is vooral belangrijk als je wat meer op leeftijd komt. Wortelen hebben een positieve werking op je hart en stimuleren de productie van rode bloedlichaampjes.

Z


Zoete aardappel(Bataat)
De suikers die je lichaam uit de vezelrijke bataat haalt worden pas verteerd in je dikke darm, en niet zoals de meeste (snelle) suikers in de hoger gelegen spijsverteringsorganen. Dit is mede de reden dat je suikerspiegel niet zo schommelt bij het eten van bataat
De bataat bevat veel voedingsvezels en vitamines. Vitamine A, C en B6 zijn ruim vertegenwoordigd en de zoete aardappel is rijk aan mineralen als calcium, foliumzuur en kalium.
Bataat bevat weinig vetten en is vrij van cholesterol. De antioxidanten in zoete aardappel zouden een gunstige werking hebben bij het voorkomen van ziektes als kanker.
Het antioxidant betacaroteen beschermt je huid tegen U.V.-schade die huidveroudering veroorzaakt


Zuurkool
Een hoog vitamine C-gehalte
Zuurkool heeft een positieve invloed op ons immuunsysteem vanwege een hoog vitamine C-gehalte, een sterke antioxidant. 100 gram zuurkool bevat maar liefst 25 mg vitamine C.

Rijk aan calcium en magnesium, dus goed voor onze botten
Ook onze botten en organen hebben er veel baat bij, want zuurkool is een rijke bron van calcium, magnesium en ijzer. Calcium en magnesium zijn onder andere onmisbaar voor onze botten en ijzer wordt ingebouwd in hemoglobine in de rode bloedcellen. Zuurstof die we inademen bindt aan de hemoglobine en zorgt er voor dat ons bloed voldoende zuurstof naar de cellen kan transporteren. Zuurstof is noodzakelijk voor een effectieve stofwisseling in onze cellen.

Goed voor de darmflora
Zuurkool is gemaakt van witte kool en is gefermenteerd. Daardoor blijft deze langer houdbaar en is lichter verteerbaar. De melkzuurbacteriën die in zuurkool zitten, hebben een gunstig effect op de darmen en het gehele spijsverteringsstelsel. Ze bevorderen de darmflora door slechte bacteriën in de darmen te verminderen en de goede bacteriën juist aan te vullen. Maar dat kan alleen als de zuurkool niet wordt verhit, anders gaan de goede bacteriën verloren. Mensen met darmproblemen verdragen zuurkool beter dan rauwe kool. Genoeg redenen om zuurkool vaker op je menu te zetten.

Hoog natriumgehalte, een minder goede eigenschap waar veel aan te doen is
Naast positieve eigenschappen heeft zuurkool een minder goede eigenschap en dat is een hoog natriumgehalte. Vooral mensen met een hoge bloeddruk zouden er niet veel van moeten eten. Gelukkig kunnen we deze minder goede eigenschap minimaliseren door de zuurkool op de juiste manier te gebruiken in onze gerechten. Als we zuurkool goed laten uitlekken en combineren met rauwe groenten, dan zorgen we voor meer balans tussen natrium en kalium.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten