Eten van ongebruikelijke delen van groenten en fruit bv : bloemkool stronk en bladeren

Het was een openbaring voor mij dat ik een aantal jaren geleden ontdekte dat de stronken van de broccoli ook gewoon eetbaar waren. Van lieverlee gebruikte ik steeds meer stukjes van groenten die ik voorheen weg deed. Ik hoorde van iemand dat ze allerlei restjes van groenten in een bakje deed in de koelkast. Aan het eind van de week maakte ze daar soep van. Ik verzamel hier nu allerlei ideeën van zaken die niet voor de hand liggen maar dan toch eetbaar zijn.



Bloemkoolstronk

De bloemkoolstronk gebruik ik net als de bloemkoolroosjes om bloemkoolrijst of puree van te maken. Snij de stronk in iets kleinere stukjes dan de bloemkoolroosjes als je puree gaat maken, want het duurt iets langer voordat hij gaar is.

Lekker met kruiden

Bloemkoolbladeren kan je bereiden zoals paksoi. Eerst even goed wassen en droogdeppen met keukenpapier en dan in stukken snijden. Ik doe ze dan in de wok met wat kokosolie en kruiden. Je hebt dan een superlekker bijgerecht, wat zo klaar is. Je kan het ook prima invriezen

Schillen met citrusfruit

De schillen van citrusfruit zijn enorm aromatisch. Ze geven iets daardoor ontzettend veel smaak. De perfecte smaakmaker dus. Ze kunnen ook als kleurstof worden gebruikt als je ze droogt en fijn maalt tot een poeder. Je kunt het gedroogde poeder ook gebruiken als smaakmaker/ ter vervanging voor suiker in toetjes, desserts en baksels. Het is zeer eenvoudig: laat de schillen goed drogen ( liefst 48 uur) op een warme plaats, bijvoorbeeld op de verwarming. Dit verspreidt meteen een heerlijke frisse geur! Maal de schillen fijn tot poeder in de blender en bewaar het poeder in een goed afgesloten potje op een koele plek uit het zonlicht. Het is ook een geweldige smaakmaker als je het met water vermengt! Steeds even goed schudden voordat je een glas uitschenkt en je hebt een heerlijke drank. 

Hetzelfde foefje kun je ook uitvoeren met de schillen van appels, peren, kiwi’s, perzik en nectarine, enz. Laten drogen, en vermalen tot poeder. Voordeel bij de appelschillen: je kunt het poeder gebruiken als pectine ( geleermiddel in jam) en als extra vezel in je voeding! In en nét onder de schil van een appel zitten de meeste vezels! Appel-schilpoeder werkt tevens als versteviger ( ter vervanging voor gluten) in baksels. 

Sinaasappelschil 

Maak er thee van! Schraap zoveel mogelijk van de bittere merg van de schil weg, en laat de schillen een paar dagen drogen op een bord. Als je niet zo lang wilt wachten, kun je ze ook roosteren in de oven op ongeveer 100° C tot ze volledig droog zijn. Bewaar dan de zelfgemaakte thee in een luchtdichte pot op een donkere plek.

Meng het met olijfolie. Geraspte sinaasappelschil door de olijfolie kan salades een heerlijk frisse smaak geven.

Uienschilletjes

Wist je dat uienschillen nog meer antioxidanten bevat dan de ui zelf? En het de bloeddruk verlaagt? Zonde dus, om ze weg te gooien! Bovendien zijn het de perfecte meukvrije kleurstoffen om bijvoorbeeld marsepein mee te kleuren! De schillen van rode uien geven bijvoorbeeld een mooie roze kleur, de witte/gele schillen een zacht gele kleur. Maal de schilletjes fijn in de blender en voeg al draaiende steeds wat warm water toe, tot je een soort papje hebt. Dit kun je als kleurstof gebruiken.

Ui-schilletjes zijn de perfecte smaakmakers! Ze zijn kruidig van smaak. Meng door vermalen uischilletjes allerlei andere lekkere kruiden en specerijen en je hebt je knettergezonde smaakversterker! Uischillen kunnen ook dienen als een heerlijk zoetmiddel ( ter vervanging van suiker) in baksels! Gebruik de schillen van zoete uien, maal deze fijn, en voeg er wat kaneel, vanille en bijvoorbeeld speculaaskruiden aan toe, goed schudden en je hebt een knettergezonde zoetvervanging! 

Aardappelschillen
Was de schillen goed en dep ze droog. Roosters ze met zeezout in de oven.

Wortelloof

Wie biologische wortels koopt, moet er het loof er zelf nog afsnijden. De meeste mensen gooien die groene bladeren gewoon weg, ook al zijn ze een uitstekende bron van vitamine A. Stop ze samen met wat olie, kaas en noten in een blender voor een verrukkelijke pesto.

Eiwitten van eieren

Als je het geel scheid van het eiwit ku  je het eiwit wat je niet gebruikt invriezen. Overgebleven eiwitten, ze kunnen heel lang in de vriezer bewaard worden. Ik heb altijd een bakje in de vriezer staan waar af en toe een nieuw eiwit aan wordt toegevoegd als een recept om eigeel vraagt. Voor gebruik ontdooien.

Eierschalen

Je kunt er kalk van maken en aan je eten toevoegen. Bv aan een pasta.  Je kunt je altijd gebruiken voor je tuin. het handigst is om de eieren op te sparen en zee dan even te koken. Daarna te drogen en vervolgens door de blender. ( Je messen worden direct ook geslepen.)

Kookvocht van kikkererwten

Aquafaba is het kookvocht van kikkererwten (en andere bonen) en het werkt eigenlijk als een veganistisch eiwitvervanger. Aquafaba kan fungeren als emulgator, rijsmiddel en schuimmiddel omdat het eigenschappen heeft die vergelijkbaar zijn met die van eiwit. Dat betekent een nieuwe manier om veganistische macarons, marshmallows en schuimgebakjes te maken.


Kookvocht van pasta

Saus indikken: Alle Italianen zijn het erover eens: het zetmeel dat je pastawater bevat, maakt van het kookvocht het ideale middel om saus in te dikken zonder room te moeten gebruiken. Het resultaat: een heerlijk bord comfort food met een iets minder zware saus.

Invriezen voor hergebruik Als je de pasta mengt met je saus kunnen enkele eetlepels pastawater ervoor zorgen dat de saus goed aan de pasta blijft plakken en zal je saus een mooie, romige textuur krijgen. Hier zijn maar een paar eetlepels pastawater voor nodig, dus wat doe je met de rest van het pastawater?

Als je het pastawater invriest als ijsblokjes kun je deze later nog gebruiken om soep, jus of sauzen te binden en de juiste textuur te geven.

Het zelfde geldt voor rijst water.

Appelresten

Appelazijn: Doe appelschillen en klokhuizen in een weckpot of vaas. Zet de appels onder water totdat het water ongeveer 1 cm boven de appels staat. Dek de weckpot of vaas af met kaasdoek. Zet de pot of vaas op een warme plek uit de zon. De appelschillen en klokhuizen mogen niet boven het water uitkomen. Om dit te voorkomen kan je een bordje of zakje (gevuld met water) m en op de appelstukjes leggen

Sap: Maak sap van de schillen en klokhuizen. Maak de schil goed schoon (met baking soda en azijn). Kook het hart en de schil vervolgens in water. Voeg daar eventueel specerijen aan toe. Breng het water aan de kook en laat het 15 minuten op een laag vuur staan. Zeef vervolgens het sap en doe het sap in een glazen fles. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten