Motivatie tips

Hoe houd je deze levensstijl vol? Deze vraag is voor iedereen verschillend. Het vraagt nogal wat van je. Je moet je echt realiseren dat het een andere levenswijze is. Niets kan zo maar meer in je mond. Etiketten lezen is een voorwaarde. In crackers, in pot groente, in sauzen, overal zit suiker in.
Dat betekent dat je alles, bijna alles zelf moet maken. En dat was voor mij een grotere opgave dan deze eetstijl volhouden. Want echt,we eten heerlijk. Ook dat was wel wennen, want je eet puurder. De smaak is natuurlijker. En aan eten zonder suiker moest ik echt wennen.
Ik ben van de generatie yoghurt met een hele grote schep suiker. Toen in mijn mindsetting eindelijk helder was dat ik ook koffie heb leren drinken, kon ik over stag gaan voor yogurt zonder suiker.

Ik merk dat een keer toch wat  suiker nemen mij bijna gelijk overstag doet gaan.Dus toch iets nemen is geen optie,  Hoe houd je het dan wel vol.

1. Realiseer je steeds dat de suikers worden toegevoegd door de voedingsindustrie die maar 1 ding willen, namelijk verkopen. Door de suiker en andere toevoegingen word je slaaf gemaakt van deze industrie. Deze industrie laat je meer eten, terwijl je dat eigenlijk niet wil. Dit voelt, voor mij althans, heel erg verkeerd.

2. Maak een plan voor de hele week. Het ontbijt door de week is vaak hetzelfde. Yoghurt met zelfgemaakte muesli en een half appeltje en een halve banaan. In een weekend eten we wat anders. Voor de andere maaltijden heb ik een plan. Dat geeft houvast en maakt dat je tussendoor niet hoeft te denken.  Als je nog wat moet bedenken dan verval je gauw in oude patronen.

3. Van het blog: Blij zonder suiker: "Ga niet met honger een winkel in. Dit is echt killing: met honger een winkel in gaan. Ik heb het vaak genoeg meegemaakt: niet doen. Sowieso is het belangrijk als je wilt stoppen (of minderen) met suiker eten, dat je zorgt dat je geen honger krijgt. Op die momenten is het namelijk echt ontzettend moeilijk om jezelf te beheersen. Zorg dat je wat gezonde tussendoortjes bij je hebt, zoals een appel, banaan of suikervrije koekjes. Ik liep in het begin met een trommeltje vol van dit soort ‘snacks’ in mijn tas, om te voorkomen dat ik echt honger zou krijgen en de neiging zou hebben om dan maar een suikerbom te gaan halen voor ‘extra energie’."



4. Van het blog: Blij zonder suiker: "Dit gaat misschien zweverig klinken, maar dat is het niet (naar mijn mening ;)): door mindfulness toe te passen door de dag heen op de momenten dat je eet, geniet je niet alleen meer van het eten, maar ben je ook bewuster van wat je eet. Onderzoek heeft aangetoond dat door mindful bezig te zijn en écht in het moment te zijn en bewust te zijn van wát je eet, dit een positieve invloed heeft op de grootte van de porties die je eet en houdt het je gewicht meer op peil, doordat je bijvoorbeeld niet op de ‘standby-stand’ een hele zak chips leeg eet."

Hier staat in:
* drink veel water
* eet aan tafel
* doe ondertussen niets anders




5. Eet rustig/langzaam Wanneer je gaat eten is het belangrijk dat je rustig gaat eten. Ook deze tip heeft weer te maken met de werking van je hersenen. Voordat je hersenen het doorhebben dat je aan het eten bent, ben je ongeveer al 20 minuten aan het eten.
Dit betekent dus dat wanneer je heel snel eet (binnen 10 minuten je bord leeg) dat je nog steeds een honger gevoel hebt. Je hersenen zijn op dit gebied helaas niet zo snel. Gun jezelf de tijd en de rust om rustig te gaan eten. Dit zal er ook nog voor zorgen dat je spijsvertering beter verloopt en de kans op buikpijn en andere buikgerelateerde klachten worden verminderd.

6. Zien doet eten. Vaak krijg je bij een kopje koffie of thee in een restaurant een koekje. Deze kun je weigeren, maar ligt soms voordat je er verdacht op bent toch op je tafeltje. Ik leg het koekje altijd uit het zicht. Ook als ik cursussen geef, nemen mensen snoep of chocola mee. Ik zorg dat ik deze niet kan zien.

7. Veel kleine porties eten. Dit is ook een tip waarbij we eigenlijk onze hersenen voor de gek houden. Wanneer je gaat eten, probeer dan kleine porties per keer te eten. Wanneer je 2 keer een kleine portie eet, lijkt dit meer (voor je hersenen) dan wanneer je 1x een groot bord eet.
Hou je hersenen dus voor de gek!



8. Schrijf op wat je eet. Dit is een hele sterke oefening die je kunt doen. Wanneer je elke dag opschrijft wat je eet, sta je er meer bij stil. Probeer eens aan het einde van de dag te bedenken wat je allemaal gegeten hebt. In de meeste gevallen zal je een aantal dingen zeker vergeten zijn. Dus denk je "ik kan nog wel wat lekkers pakken". Schrijf op of maak een foto van hetgeen wat je eet, zodat je er elke keer weer bij stil staat.

9. Poets je tanden  Ok, dit is misschien niet de meeste gebruikelijke tip, maar desalniettemin werkt het erg goed. Wanneer je namelijk je tanden poetst (of spoelt) zorgt de frisse mint geur ervoor dat het honger gevoel af neemt. Daarnaast is het ook niet verstandig om direct na het eten je tanden te poets, doe dit altijd een uur van de voren of een uur na het eten.

10.  Eten niet zien als bezigheid. Veel mensen eten wanneer ze zich vervelen of verdrietig zijn. Eten als een bezigheid zien betekent dus eigenlijk dat je gaat eten wanneer je verdrietig bent of je je verveeld. Wanneer je dan een "mindere" dag hebt en je voelt je lusteloos, betekent dit dus dat je de hele dag gaat eten. Het beste wat je dus kan doen is om je hobby uit te oefenen. Lees een boek, ga sporten of doe aan yoga. Wanneer je druk bezig bent, zal je nooit honger hebben omdat je focus hier niet op ligt.

11. Plan een dag in de week in om te zondigen. Op deze zondigdag mag je wél een taartje bij de koffie, een bakje chips in de avond of een broodje ‘ongezond’. Plan dit echt in en gun het jezelf ook. Je zult zien dat het ‘niet zondigen’ de rest van de week een stuk beter gaat als je kunt uitkijken naar de zondigdag.

12. In mijn telefoon heb ik een foto van voor en na. Op een zwak moment kijk ik even in mijn telefoon.

13. Gewoonte verandering op het gebied van eten. Dit is een belangrijke tip, maar wel een heel ingewikkelde. Veel van de eethandelingen zijn gekoppeld aan gewoonten
We hebben allemaal onze vaste rituelen en gewoonten, denk maar aan de kop koffie die je elke morgen op hetzelfde tijdstip drinkt of de verschillende handelingen die je elke morgen steeds in dezelfde volgorde uitvoert. Gewoonten maken deel uit van onze natuur en worden gevormd in ons onderbewustzijn. Wanneer onze handelingen verbonden zijn aan een trigger of stimulus van gewoonte herhaling zullen we de handeling automatisch opnieuw uitvoeren wanneer deze effectief optreedt. Oude gewoonten zijn moeilijk te doorbreken terwijl het vormen van nieuwe gewoonten niet gemakkelijk is, omdat het oude patroon in de zenuwbanen van de hersenen gegrift is. 
Het is wel mogelijk om nieuwe gewoonten aan te leren maar het vergt heel wat tijd. Het doorbreken van oude gewoonten is dan weer mogelijk wanneer de impulsen die aanleiding geven tot de handeling onder controle kunnen worden gehouden in plaats van de handeling zelf. Dit is echter niet zo vanzelfsprekend aangezien gewoonten zeer hardnekkig zijn en onafhankelijk zijn van het bewust denken en de wilskracht
Er wordt wel eens beweerd dat het 21 dagen in beslag neemt om een bepaalde gewoonte te vormen. Volgens een studie, uitgevoerd in 2009 aan de UCL in Londen kan het wel 18 tot 254 duren met een gemiddelde van 66 dagen eer een gedraging echt een gewoonte wordt. De intensiteit van de gewoonte zou variëren afhankelijk van de complexiteit van het gedrag en de persoonlijkheid van het individu in kwestie.

Klik hier voor een link voor een artikel  over het afleren van verkeerde gewoonte.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten