Sinds een paar weken heb ik een Fitbit. Een vriendin had er een. Ik kende het hele bestaan van dit soort apparaten niet. Ik heb het nagekeken op internet en heb uit eindelijk de keus gemaakt voor een Fitbit flex 2. Ik houd heel erg van bijhouden van resultaten. Samen met de bijbehorende app kun je precies zien wat je aan beweging doet.
De Fitbit Flex 2 is een prima instap activity tracker. Hij houdt op een makkelijke manier alle basics bij: stappen, slaap, verbrande calorieën en afgelegde afstand. Je ziet er ook niet uit alsof je net een marathon gelopen hebt als je hem draagt, en je hoeft niet bang te zijn om hem per ongeluk kapot te maken als je ermee onder de douche stapt of in het water belandt.
In de ruim vier weken dat ik de Fitbit Flex 2 heb heeft niemand naar de tracker om mijn pols gevraagd. Mogelijk omdat men inmiddels zo gewend is geraakt aan activity trackers, maar het kan ook goed komen doordat deze wearable nauwelijks opvalt. Het is een kleine gestroomlijnde tracker. De Fitbit Flex 2 is een hele comfortabele wearable die zowel tijdens het sporten (inclusief zwemmen) als het slapen gedragen kan worden.
De Flex 2 heeft geen beeldscherm, alleen ledlampjes die voortgang aangeven als je dubbel tikt op de tracker. Ieder wit lampje staat voor 25% van je dagdoel. Heb je een stappendoel van 10.000 stappen en knipperen er 3 lampjes, dan heb je dus al 7500 stappen gezet. Zodra je je stappendoel bereikt gaat de Fitbit Flex 2 trillen en gaan alle lampjes knipperen.
Daarnaast geven de lampjes een seintje bij inkomende sms berichten en telefoontjes. Dat vind ik heel handig, want ik heb mijn mobiel niet altijd bij de hand liggen.
Als je te lang stilzit, trilt de Fitbit Flex 2 en knipperen de lampjes. Op die manier herinnert Fitbit je eraan om op z’n minst 250 stappen te zetten voor het einde van het uur. Je kunt ervoor kiezen om deze melding uit te zetten of alleen tussen een bepaalde tijd (9.00 ’s ochtends en 18.00 ’s avonds) actief te zijn.
De Flex 2 is een fitnesstracker die stappen, verbrande calorieën, actieve minuten per dag en slaap meet. Stappen tellen an sich doet de tracker naar mijn idee accuraat.
Het smarttracken begint echter pas als een activiteit langer duurt dan vijftien minuten. Dat verklaart waarom Fitbit mijn fietsritjes naar mijn werk niet registreert: die duren namelijk maar 12 minuten. Deze worden nu geregistreerd als stappen, in plaats van gefietste meters.
Je kunt er overigens wel voor kiezen dat SmartTrack bij tien minuten al actief wordt (of juist pas na 30, 60 of 90 aangeven dat iets een activiteit is). Dat heb ik vandaag net gedaan.
Naast stappen en calorieën houdt de Fitbit Flex 2 ook bij hoe je geslapen hebt. Hij houdt bij wanneer je naar bed ging en weer wakker werd, of je onrustig hebt geslapen en hoe vaak je ’s nachts wakker bent geweest. Je krijgt van dag tot dag of week tot week te zien hoe je geslapen hebt, een groene ster geeft aan of je je slaapdoel (bijv. 7 uur) hebt gehaald. Meestal registreert de Fitbit het bed uitgaan en naar de wc gaan als wakker, maar af en toe ‘knipt’ hij de nacht als ware in tweeën (van 00.48 tot 3.15 en van 4.41 tot 7.15), wat niet veel doet voor je algemene weekscore.
Volgens Fitbit zou de Flex 2 bij ‘normaal’ gebruik ruim vijf dagen mee moeten gaan zonder tussentijds op te laden. In de praktijk merkte ik dat ik de tracker 2 a 3 dagen maar op één batterij meeging. Daarbij moet ik wel vermelden dat ik standaard mijn bluetooth aan heb staan en zodoende steeds notificaties binnen kreeg. Notificaties hebben namelijk effect op de batterijduur. Deze kun je uitzetten.
Het opladen van de Flex 2 is netjes gezegd wel een dingetje. Je moet de tracker uit de band halen en deze vervolgens in een USB-kabel plaatsen. Let wel goed op hoe je de tracker in de lader stopt, want ik deed dit tot twee keer toe verkeerd en had vervolgens de ochtend erna geen opgeladen Flex.
Ik ben erg blij met mijn Fitbit. Ik heb hem nu op 12000 stappen staan en 12 herinneringsmomenten om te bewegen. Ik merk dat ik nu meer beweeg. Hij stimuleert mij enorm.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten