Wat kost het?

Er vragen mensen aan mij, betaal je nu meer aan je eten dan eerder. Ik denk het niet. Maar ik kan het niet goed inschatten. Op hetzelfde moment dat ik anders ging eten, ging ook onze zoon uit huis. Dat scheelde ook heel veel. Hij at, door zijn lichamelijk werk, letterlijk voor twee. Dus wat maakt het anders, zijn vertrek of een andere manier van voeding.
We eten geen brood momenteel, geen koeken, ik gebruik geen pakjes etc. We eten heel weinig vlees. Ik ben erg praktisch en doe veel met restjes. Zeker als je alles zelf kookt, eet je vers. Dus het restje een dagje bewaren is geen probleem. Bovendien, de vriezer is mijn grootste vriend. Restjes doe ik in de vriezer, maak er wraps of een salade van.

Met 60 euro in de week komen we voor 2 personen een heel eind. Een beetje opletten is wel handig. Bijvoorbeeld in een recept staat: 125 gram champignons. Ik gebruik 100 gram en zo kan ik nog een keer die week van de champignons eten.

Zie hier de wekelijkse boodschappen....



Hier volgen wat aandachtspunten om de kosten in de hand te houden.

Tips:

1. Soms is het lastig  om precies de goede hoeveelheid te koken.  Het is daarom een optie om je overschot te bewaren en de volgende dag op te eten. Mocht je nou geen zin hebben om 2 dagen achter elkaar hetzelfde te eten, vries dan de restjes in om een andere keer te eten.
Let er bij beide opties wel op dat je het eten eerst goed laat afkoelen alvorens je het in de koelkast / vriezer legt.

2. Van kliekjes maak ik soep of wraps. Of gebruik ik in een eigen gemaakt broodje.

3. We proberen altijd  groente te eten van het seizoen. Als iemand uit de buurt komt met een krop sla, courgette ect., ik neem alles aan.

klik hier voor een link met een kalender met de seizoensgroenten

4. Ik let ook altijd op de aanbiedingen. Neem wat extra mee en doe het in de vriezer.

5. Bij vlees staat er soms een sticker van 35% korting omdat de houdbaarheidsdatum is bereikt. Ik koop het vlees en eet het gelijk of vries het in.

Let op
Op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatums staan: een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot).
Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan. Je kunt het dan vaak nog wel veilig eten.
Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. Na de TGT-datum moet je de producten weggooien. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.
Bron: www.voedingscentrum.nl

6. Ik maak graag gebruik van diepvriesgroenten. Diepvriesgroenten worden direct na de oogst ingevroren, er gaan dus geen vitamines of mineralen verloren. Ook alle andere goede voedingsstoffen zijn gewoon nog in de groenten aanwezig. Het is soms zelfs zo dat groenten uit de diepvries méér vitamines bevatten dan verse groenten, omdat verse groenten soms een aantal dagen in de winkel of bij de groothandel liggen. Hierdoor vervliegen de vitamines gedeeltelijk. Daarnaast zijn groenten uit de diepvries lekker lang houdbaar, zodat je altijd groenten in huis kunt hebben. Tenslotte zijn ze nog supersnel klaar ook! Ik zeg: Hulde aan de diepvriesgroenten!

7. Ik koop de aanbiedingen en maak vervolgens van wat er in de koelkast ligt een maaltijd. Niet het weekmenu is leidend, maar wat ik in huis heb, bepaald wat er wordt gekookt. Uiteraard koop ook wel waar ik zin in heb,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten