Hoe het begon.....

Nu we er opvallend dun uit beginnen te zien, vragen mensen aan ons, hoe we dit doen. Het antwoord is eenvoudig: geen toegevoegde suikers eten. Maar de uitwerking is lastiger. Het vraagt wel enige kennis van voeding en koken.

Een stap als deze vraagt ook voorbereiding. We waren te zwaar en hadden het erg druk. Elk jaar kwam er wel 3 kilo bij. Dat is in 10 jaar 30 kilo.  Verder nog lang een kind thuis dat vooral gewoon en veel wil eten. Het kind verliet het ouderlijk huis en er kwam ruimte voor een andere aanpak. Er moest een knopje om. En het knopje was het tv-programma Broodje gezond.

Klik hier voor de link

Vervolgens zag ik de documentaire Fed Up

"Fed Up laat zien dat iedereen die zich dagelijks volpropt met suiker daar nu echt mee moet stoppen. De documentaire is een keiharde eyeopener, ook voor iedereen zonder obesitas.

Wie de laatste jaren de televisie aanzet of de krant open slaat, ontkomt er niet aan. We worden te dik, eten te veel suiker en het roer moet om. Geen wonder dus dat steeds meer programma’s aandacht besteden aan wat we eten en wat er zoal in ons eten zit. 

Suiker toevoegen
De 3Doc-documentaire Fed Up, zie link hieronder, is dus zeker geen vreemde eend in de bijt. Toch zou het nog weleens kunnen dat je bij het zien van de beelden wit wegtrekt. Fed Up heeft als uitgangspunt datgene wat we al lang weten: Fastfoodketens en de makers van verwerkt voedsel voegen al jaren extra suiker toe om eten beter verteerbaar te maken

We zijn begonnen met het laten staan van alle dranken met toegevoegde suiker. 


Klik hier voor de link

Het knopje was om. Ik had wel helder het, gaat niet om een dieet, maar om een andere manier van eten. En dit dan gelijk voor altijd! Gezond eten. Ergens in mijn achterhoofd had ik ook wel zoiets van "Afvallen zou mooi zijn". Ik denk dat ik wel 110 kilo woog, maar ik weet het niet zeker. Had me in geen jaren gewogen. Maar de laatste meting was 105.
Dat station was ik allang gepasseerd. Had geen moed en energie voor diëten en hongerlijden. We zijn begonnen met het stoppen van het drinken van sinaasappelsap bij het ontbijt en het laten staan van koekjes, snoep etc. Maar nog wel gewoon eten. En eigenlijk ging dit heel goed. Ik had na een week eigenlijk helemaal geen trek meer in koekjes. Het ging bij mij ook steeds fout als ik een koekje nam. Dan wilde ik er gelijk twee en drie en vier ...  Ik denk achteraf dat ik wel heel erg gevoelig voor suiker ben.
Een week later bedacht ik dat misschien ook wel 's morgen yoghurt met een halve appel en een banaan zou kunnen eten. Ik had iets gehoord over havermout en dat dit erg voedzaam zou zijn. Daar zag ik erg tegenop, want yoghurt zonder suiker vond ik vreselijk. Van kinds af aan eet ik de yoghurt met suiker. Na wat aanloop pogingen ging ook dit wonder boven wonder goed. Voor de thee 's middags nam ik naar school wat worteltjes mee of een banaan.
Ik begon me te verdiepen in gezonde voeding door internet af te struinen. Daar las ik dat er ook snelle koolhydraten zijn en langzame. Via mijn zusje kreeg ik een boekje in handen  100% Suikervrij van Carola van Bemmelen. Ook een handige aanvulling. De hoeveelheden die ik at waren nog wel steeds hetzelfde. Ik had echter geen honger en geen hang meer naar zoetigheid.

De zomervakantie brak aan en we fietsten van Kopenhagen naar Berlijn en vandaar uit weer terug naar huis. 2200 Km. Na 2 weken zei mijn man: "Je begint smalletjes te worden". Ik had het zelf nog niet zo in de gaten, want de fietsbroek zat prima en dan merk je niet zo dat alles ruim gaat zitten.
We aten wel brood, maar brood zonder dingen met suiker en alleen met vleeswaren of een plakje kaas. Voor de lunch idem, maar dan met een sinaasappel, banaan of wat worteltjes.
Als we toevallig bij een winkel waren namen we wat yoghurt met een appel, bessen of een banaan. Het avondeten bestond uit volkoren pasta met tomatensaus zonder suiker. De ene avond met kaas en de andere avond met een blikje vis.

Pas na 6 weken bij thuiskomst bleken mijn broeken allemaal te wijd. Allerlei kleren die ik niet meer aankon, paste ik nu weer.

Past toen bedacht ik me dat het gezond eten ook op termijn ook wel eens veel minder kilo's zouden kunnen betekenen. In verband met mijn verstoorde relatie met de weegschaal heb ik me pas eind december gewogen: 70 kilo. 35 kilo minder.

De andere effecten:
* veel minder eczeem( up dat 2019; eczeem is over)
* veel meer energie
* veel leniger
* rustiger in mijn hoofd
* opgewekter

Ook Manlief is meer dan 30 kilo kwijt. En elke dag eten we heerlijk en meer dan genoeg. En het boodschappen doen is erg eenvoudig. Je kunt bijna 95% van alle schappen overslaan.


Zomer 2014



Voorjaar april 2016


Juli 2016




Oktober 2016 




Februari 2017




Geen opmerkingen:

Een reactie posten