zaterdag 30 april 2022

Kettingkoken

 Ketting kokken, ik had nog nooit gehoord van dit begrip. Blijk ik dit al jaren te doen.  Het is koken met de restjes of ingrediënten die je de dag ervoor ook al hebt gebruikt, maar nog overhad. Manlief attendeerde mijn er op. Had in de Trouw er een artikel over gelezen. Van Joke Boon. " “Restjes in een nieuw gerecht verwerken noem je ‘kettingkoken’. Superduurzaam, want je gooit op die manier nooit eten weg.” 

Nog meer tips van Joke:

Koken met minder gas
Ook op gasverbruik kun je veel besparen. “Laat een pan water met eieren een minuut koken en zet dan het vuur uit. Laat de eieren nog 10 minuten in het hete water staan en ze zijn hardgekookt. Dit werkt ook met aardappelen. Kleintjes kook je 5 minuten en laat je dan 15 tot 20 minuten staan.”

Of haal een gerecht dat kort heeft gekookt van het vuur en vouw de pan in een opengeritste slaapzak. “Op die manier bewaar je de hitte en wordt het eten langzaam gaar. Zo kun je bijvoorbeeld rijst koken, een bouillon trekken of een stoofgerecht maken. Je kunt een pan ook in een jas wikkelen, zelfde concept.”

Met weinig bakolie toch een stapel pannenkoeken bakken? “Verwarm twee à drie eetlepels olie in een koekenpan, giet de hete olie vervolgens over in een schaaltje. Per pannenkoek doe je telkens een theelepeltje olie uit het schaaltje in de pan. Zo voorkom je dat de eerste pannenkoek meteen alle olie opzuigt.”

Gebruik alles
Gebruik de olie uit een blikje tonijn of een potje zongedroogde tomaten, tipt Boon. “Daar kun je heerlijk aardappeltjes in bakken. Of een uitje voor de pastasaus in fruiten. De meeste mensen gooien die olie nu gewoon weg. Zonde!”

Ik vond toen ik op internet ging kijken nog meer tips!

Hier een flyer over o.a. ketting koken, duurzaam en budget vriendelijk.

Klik hier voor de link

maandag 11 april 2022

Iraanse schotel met aubergine en granaat appelpitjes

Ergens zag ik dit recept. Ik heb er een foto van gemaakt! Via google kwam ik er aller dat het van Isabelle Roerdam was. Ik heb het nog niet gemaakt, maar jet lijkt me heerlijk!



De link naar het recept: klik hier


Bietensoep

Uit de Trouw van Joke  Boon

"In Oekraïne eet men graag bietensoep. Ik heb er met witte bonen een oudroze gekleurde soep van gemaakt. Want roze is de kleur van medeleven en uit onderzoek is gebleken dat roze een kalmerend effect heeft.
Aan tafel kan het een verwarmende en misschien – voor even – troostende soep zijn. Om gas te besparen, gebruik ik witte bonen uit een pot en een vacuümpak voorgekookte bieten."

Super lekker en erg makkelijk te maken!



Ingrediënten voor lunch of voorgerecht 6-8 personen, 

• 2 eetlepel zonnebloemolie
• 1 flinke ui, gesnipperd
• 1 teen knoflook, fijngehakt
• 1 theelepel gemberpoeder
• 1 grote pot witte bonen à 720 gram, uitgelekt (tip: bewaar het uitlekvocht en maak er mosterd soep van))
• 300 gram gekookte rode biet, in blokjes ( ik gebruik een pakjes van 500 gram)
• 1 kleine appel, geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes
• 1 laurierblaadje
• 1 ½ liter groentebouillon, zelfgemaakt of van blokjes (als u van dikke soep houdt: gebruik minder bouillon)
• 1 ½ eetlepel rodewijnazijn of het sap van een ½ citroen
• versgemalen peper
• 50 gram walnoten
• 2 eetlepels dille, fijngehakt

Werkwijze:

Verhit de olie in een soeppan met dikke bodem. Fruit de ui, knoflook en gemberpoeder 5 minuten al omscheppend aan. Voeg de uitgelekte bonen, de biet en appel, laurier en bouillon toe. Breng al roerend aan de kook, laat 10 minuten koken.

Verwijder het laurierblaadje, pureer de soep. Breng op smaak met de wijnazijn of citroensap en versgemalen peper.

Rooster de walnoten kort in een droge koekenpan, hak ze grof. Schep de soep in kommen, garneer met de walnoten en wat dille.

zondag 3 april 2022

Pijnboompitten vervangen door andere producten

In veel meridiaanse recepten komen pijnboompitten voor. Heels zijn ze erg prijzig en ons eet gedrag verstoord ernstig de biodiversiteit. Wat kan dan wel....

De pijnboompitten in pesto kunnen gemakkelijk worden vervangen door andere noten: walnoten, pistachenoten, amandelen en zelfs zonnebloempitten zijn allemaal perfecte vervangers voor pijnboompitten. Je kunt zelfs pesto maken die is gebaseerd op voedsel dat anders weggegooid zou worden, zoals wortelbladeren. Door een andere soort noot te gebruiken (het liefst plaatselijke noten zoals walnoten, cashewnoot  of zonnebloempitten), kun je van je lievelingspesto genieten en duurzaam bezig zijn!



Recept pesto van wortelloof

Ingrediënten

1 teentje knoflook, gesneden
2 eetlepels versgeperst citroensap (ongeveer een halve citroen)
1 theelepel verse citroenschil (ongeveer een halve citroen)
wortelbladeren van 1 grote of 2 kleinere bossen wortels
1/4 kopje verse munt- of basilicumbladeren
1/2 kopje zonnebloempitten, geroosterd
3 eetlepels olijfolie
zout en peper

Werkwijze

De wortelbladeren bleken: verwijder de bladeren van de dikke wortelstengels. Spoel ze om en spreid ze uit op een theedoek om te drogen terwijl je verdergaat met de rest van het recept.

Rooster de zonnebloempitten in een pan op middelhoge stand tot ze goudbruin worden.

Voeg alle ingrediënten, behalve de olijfolie, zout en peper, toe in de blender (of een hoge bak) om te mengen tot er een puree ontstaat. Als je een blender gebruikt, stop die dan regelmatig om vezels van de bladen van de blender af te halen en de binnenkant van de bak schoon te schrapen. Voeg de olijfolie met één eetlepel tegelijk toe tot alles samen is gegaan. Voeg zout, peper en meer citroensap toe voor de smaak als je dat wilt. Meng het tot het zo zacht is als je wilt.

Zet de pesto in de koelkast in een luchtdichte bak of pot. De heldergroene kleur kan vervagen tot een iets donkere kleur groen.

Eet het als beleg op brood/crackers, als dipsaus of als pastasaus. Als je het gebruikt als pastasaus, houd dan wat van het water waar je de pasta in hebt gekookt en voeg er een beetje van toe tot het zo zacht is als je wilt.

zaterdag 2 april 2022

Bijbels koken

 

Op 31 maart kwam een klein gezelschap bij elkaar om samen “bijbels te koken”.  Na een ontvangst van gember/munt thee met een brooddip in de dukkah, (soort notenpasta met koriander en komijn) ging het gezelschap los. In tweetallen maakte met twee gerechten.
Het menu was:

* dukkah
* matzes met eiersalade
* dadelsoep
* lamsgehaktballetjes
* groene bulger salade
* vijgen met kaneelroom
* kaneelballetjes

Klik op het gerecht voor het recept!

Voor de groene salade is bulgur nodig. Ik kende dat niet zo goed. Maar het is super makkelijk te maken en smaakt heerlijk. Je kunt het wellen of koken. Bij koken is de verhouding 1 kopje bulgur 2 kopjes water, bij wellen is het 1 op 1. 

Bulgur gezond? Ik dacht zelf dat het veel koolhydraten zou bevatten. Maar het is een volkoren product. Vergeleken met rijst zit er in bulgur 50% minder koolhydraten. En hierbij gaat het om koolhydraten die laag scoren op de glycemische index.