maandag 11 april 2022

Bietensoep

Uit de Trouw van Joke  Boon

"In Oekraïne eet men graag bietensoep. Ik heb er met witte bonen een oudroze gekleurde soep van gemaakt. Want roze is de kleur van medeleven en uit onderzoek is gebleken dat roze een kalmerend effect heeft.
Aan tafel kan het een verwarmende en misschien – voor even – troostende soep zijn. Om gas te besparen, gebruik ik witte bonen uit een pot en een vacuümpak voorgekookte bieten."

Super lekker en erg makkelijk te maken!



Ingrediënten voor lunch of voorgerecht 6-8 personen, 

• 2 eetlepel zonnebloemolie
• 1 flinke ui, gesnipperd
• 1 teen knoflook, fijngehakt
• 1 theelepel gemberpoeder
• 1 grote pot witte bonen à 720 gram, uitgelekt (tip: bewaar het uitlekvocht en maak er mosterd soep van))
• 300 gram gekookte rode biet, in blokjes ( ik gebruik een pakjes van 500 gram)
• 1 kleine appel, geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes
• 1 laurierblaadje
• 1 ½ liter groentebouillon, zelfgemaakt of van blokjes (als u van dikke soep houdt: gebruik minder bouillon)
• 1 ½ eetlepel rodewijnazijn of het sap van een ½ citroen
• versgemalen peper
• 50 gram walnoten
• 2 eetlepels dille, fijngehakt

Werkwijze:

Verhit de olie in een soeppan met dikke bodem. Fruit de ui, knoflook en gemberpoeder 5 minuten al omscheppend aan. Voeg de uitgelekte bonen, de biet en appel, laurier en bouillon toe. Breng al roerend aan de kook, laat 10 minuten koken.

Verwijder het laurierblaadje, pureer de soep. Breng op smaak met de wijnazijn of citroensap en versgemalen peper.

Rooster de walnoten kort in een droge koekenpan, hak ze grof. Schep de soep in kommen, garneer met de walnoten en wat dille.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten