zaterdag 30 april 2022

Kettingkoken

 Ketting kokken, ik had nog nooit gehoord van dit begrip. Blijk ik dit al jaren te doen.  Het is koken met de restjes of ingrediënten die je de dag ervoor ook al hebt gebruikt, maar nog overhad. Manlief attendeerde mijn er op. Had in de Trouw er een artikel over gelezen. Van Joke Boon. " “Restjes in een nieuw gerecht verwerken noem je ‘kettingkoken’. Superduurzaam, want je gooit op die manier nooit eten weg.” 

Nog meer tips van Joke:

Koken met minder gas
Ook op gasverbruik kun je veel besparen. “Laat een pan water met eieren een minuut koken en zet dan het vuur uit. Laat de eieren nog 10 minuten in het hete water staan en ze zijn hardgekookt. Dit werkt ook met aardappelen. Kleintjes kook je 5 minuten en laat je dan 15 tot 20 minuten staan.”

Of haal een gerecht dat kort heeft gekookt van het vuur en vouw de pan in een opengeritste slaapzak. “Op die manier bewaar je de hitte en wordt het eten langzaam gaar. Zo kun je bijvoorbeeld rijst koken, een bouillon trekken of een stoofgerecht maken. Je kunt een pan ook in een jas wikkelen, zelfde concept.”

Met weinig bakolie toch een stapel pannenkoeken bakken? “Verwarm twee à drie eetlepels olie in een koekenpan, giet de hete olie vervolgens over in een schaaltje. Per pannenkoek doe je telkens een theelepeltje olie uit het schaaltje in de pan. Zo voorkom je dat de eerste pannenkoek meteen alle olie opzuigt.”

Gebruik alles
Gebruik de olie uit een blikje tonijn of een potje zongedroogde tomaten, tipt Boon. “Daar kun je heerlijk aardappeltjes in bakken. Of een uitje voor de pastasaus in fruiten. De meeste mensen gooien die olie nu gewoon weg. Zonde!”

Ik vond toen ik op internet ging kijken nog meer tips!

Hier een flyer over o.a. ketting koken, duurzaam en budget vriendelijk.

Klik hier voor de link

Geen opmerkingen:

Een reactie posten