Nu we bijna geen gewone aardappels eten, is boerenkool bijna niet maar aan de orde. Maar boerenkool is erg gezond. Boerenkool is rijk aan vitamine A, C, B1 en B2, mineralen, ijzer en calcium. Vooral calcium is erg belangrijk in de boerenkool. Vijftig procent ervan wordt namelijk in je lichaam opgenomen als je de groente eet. Ter vergelijking: bij melk is dit maar dertig procent. Je kunt dus beter boerenkool eten, dan melk drinken.
Kooktijd: 30 min
Materiaal: soeppan en staafmixer
Ingredïenten
1 dikke ui
300 gram boerenkool
1 liter bouillon
50 gram bruine bonen
50 gram witte bonen
50 gram kikkererwten
25 gram feta
Werkwijze
Snijd de ui in kleine stukken en bak deze glazige in de pan.
Voeg dan de boerenkool toe en bak deze kort
Voeg de liter bouillon toe en laat de soep 25 min koken.
Ga dan even met de stafmixer door de soep.
Voeg dan de gekookte bonen en kikkererwten toe.
Nog even koken en met feta kaas serveren.
Een variatie
In een grote soeppan de olijfolie verhitten en hierin ui en knoflook zacht bakken. Boerenkool toevoegen en in ong. 2 minuten slap koken. Water, 2 groentebouillonblokjes, blik blokjes tomaat, 2 dikke aardappelen in blokjes, bonen, Italiaanse kruiden en peterselie toevoegen. Laat de soep op een middelhoog vuur 25 minuten sudderen tot de aardappelen gaar zijn. Op smaak brengen met zout en peper.
Nog een variatie van Koken met Karin uit de Trouw:
200 gram cavolo nero( of boerenkool)
1 blik gepelde tomaten
1 (blik) witte bonen 400 gram
2 stengels bleekselderij
1 grote ui
100 gram wortel
handje platte peterselie
2 takjes salie
olijf olie
Parmezaanse kaas
zout/peper
Uit fruiten in een grote braadpan
Snijd de wortel en bleekselderij en voeg deze toe
20 minuten laten fruiten
Pureer de helft van de bonen met de tomaten en giet dit in de pan met nog een blikje extra water.
Voeg de kool toe evt. wat extra water toevoegen.
Nog een half uur laten sudderen
Lekker met dikke stukken ciabatta afbakbrood er door heen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten