zondag 21 januari 2018

Wortelpannenkoeken

Vandaag was het erg koud en hadden we geen zin in een koude salade. Daarom een lunch van pannenkoeken. Eigenlijk ben ik wel een liefhebber van pannenkoeken. En zeker met suiker. De structuur van suiker op zo'n pannenkoek. Mmmmmm.
Maar goed, dat is niet meer aan de orde. ( Alleen op schoolkamp of zo.) Maar toch erg zin aan een   (gezonde)pannenkoek.
Ik had door een miskoopje nogal wat maismeel. Daarom pannenkoeken gemaakt van maismeel, wortels en een appel en handje rozijnen.  Ze waren heerlijk.




Voorbereiding: 5  minuten
Baktijd/ kooktijd: 5 minutebn
Materiaal: keukenmachine met hakmes



Ingrediënten : ( voor 8 pannenkoeken)
200 gram wortelen
1/2  appel
handje rozijnen
200 gram maismeel
200 ml melk/water
2 a 3 eieren

Werkwijze: 
Het handjevol rozijnen even in warm water laten wellen. De wortels en de appel in kleine stukjes in de keukenmachine. Deze even flink kapot laten hakken. Vervolgens het ei en de bloem er doorheen met de melk. Even kort laten roeren. 
Ik gebruik hiervoor ook het hakmes, want dan hoef je niet te wisselen van gereedschap. Ik heb een klein portie voor 8 pannenkoeken en deze passen precies in de kom.  Het beslag niet te lang laten roeren, want dan sla je de eieren stuk. 
Vervolgens de rozijnen toevoegen en deze met een lepel erdoor halen. Het beslag is dan klaar en je kunt deze bakken als gewone pannenkoeken. 


Ter info
Maismeel is geen alledaags keukenproduct, tenminste niet in Europa. In sommige Latijns-Amerikaanse landen ontbreekt het nooit op de keukenplank. Je kunt verschillende kanten op met maismeel. Aan de ene kant is het een glutenvrije variatie op tarwemeel. Aan de andere kant kun je door dit te eten de kans op aderverkalking verkleinen. Het biedt zowel culinaire als medicinale kwaliteiten.
Maismeel is uitstekend te gebruiken in een omeletmix van drie of vier eieren. Doe hier wat eetlepels maismeel doorheen en wat groenten zoals champignons of spinazie en mix het in de blender. Als je het bakt zul je een grote pannenkoek-omelet verkrijgen. Als je voor spinazie hebt gekozen zal de hele omelet groen zijn.
In maismeel zit veel fosfor, ijzer en vezels. De vezels vergezellen de koolhydraten. Je wordt niet dik van mais. Maismeel kun je in feite als vervanging voor tarwemeel gebruiken. In veel Latijns-Amerikaanse landen eet men grotendeels maismeel in plaats van tarwemeel. Tortilla´s zijn bijvoorbeeld dunne pannenkoeken die onder andere in Mexico worden belegd met allerlei soorten groenten en kaas.

Smoothies

Nu wij koolhydraatarm eten, staat de ouderwetse boerenkool bijna niet meer op de tafel. Ik vind dat wel jammer, want ik ben daar dol op. Toevallig vond ik in de kringloop een keukenmachine met blender. En nu ga ik los....het idee is geboren voor de smoothie van boerenkool. Smoothies waren niet zo mijn ding. Allerlei stukjes in mijn mond..brr. Maar soms moet je gewoon je zinnen verzetten. Dus ik experimenteer er lustig op los met smoothies.
In de smoothies doe ik allerlei soorten fruit en groente.  Alleen met water leek me niets. Daarom heb ik wat geëxperimenteerd met banaan en melk. Dat werd ik misselijk van. Maar variaties met yoghurt met appel of een banaan wil erg goed. Zelfs een 200 ml erg koude Sparood is ook erg lekker als je een vruchtensmoothie maakt.


Voorbereiding: 5  min.
Baktijd/ kooktijd: geen
Materiaal: blender

Ingrediënten voor een boerenkoolsmoothie : ( voor 3 porties)
150 gram boerenkool
1 appel
handje vol zomerfruit diepvries
dikke eetlepel havermout
250 ml yoghurt
15 ml water

Werkwijze
Snijdt de appel in kleine stukjes. Zomerfruit laat ik een beetje ontdooien. Ik doe alles in de blender en laat deze vrolijk draaien.

Twee glazen gebruiken we 's avonds en ik neem een beker mee naar mijn werk.

Variaties

Wortel/sinaasappelsmoothie met gember:
300 gram wortels in kleine stukjes
wat geraspte gember( 2 cm)
1 sinaasappel
yogurt, water of mineraalwater

Erwten met banaan
200 gram erwten( evt even 2 minuutjes koken)
1 banaan
200 ml yogurt
glas water
eetlepel havermout
scheutje citroensap



zondag 7 januari 2018

Hartige havermoutkoekjes uit Paulines keuken

Even iets lekkers tussen door:





Voorbereiding: 10  min.
Baktijd: 12  min
Materiaal: bakplaat

Ingrediënten voor 10 st.:
75 gr havermout of half maismeel( heb ik gedaan)
75 gr geraspte oude kaas
1 ei
25 gr kokosolie
1 tl tijm
Snuf zout

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Kneed met je handen van alle ingrediënten een soepel deeg. Het kokosvet kan je er gewoon hard bij doen, dit smelt wel tijdens het mengen.

Verdeel het deeg in 10 gelijke balletjes.

Vorm van ieder balletje een koekje. Leg de havermoutkoekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Bak de kaaskoekjes in ongeveer 12 minuten goudbruin.

Laat ze afkoelen op een taartrooster.

Je kunt de koekjes luchtdicht ongeveer 3 dagen bewaren. Wel worden ze wat zachter van structuur.

donderdag 4 januari 2018

Appel crumble

Een lekker nagerecht. Wat aangepast aan het originele, waar uiteraard veel suiker in zit. Maar ik vind deze versie goed te doen.


Voorbereiding: 10  min.
Baktijd: 30  min
Materiaal: ovenschaal


Ingrediënten
6 elstar appelen ( of goudrenet)
2 bananen
dikke thelepel kaneel
handje gele rozijnen
70 gram speltbloem
90 gram havermout
100 gram roomboter
beetje zout

Werkwijze:
Snijdt de appels in kleine stukjes en doe ze in de ovenschaal
Prak de bananen in grove stukjes.
Doe de bananen met alle andere ingrediënten in een schaal en mix dit tot een kruimelig mengsel.
Strooi het mengsel over de appels en bak het geheel in 30 minuten in de oven, tot de appels gaar zijn en de korst goudbruin.