zondag 21 januari 2018

Wortelpannenkoeken

Vandaag was het erg koud en hadden we geen zin in een koude salade. Daarom een lunch van pannenkoeken. Eigenlijk ben ik wel een liefhebber van pannenkoeken. En zeker met suiker. De structuur van suiker op zo'n pannenkoek. Mmmmmm.
Maar goed, dat is niet meer aan de orde. ( Alleen op schoolkamp of zo.) Maar toch erg zin aan een   (gezonde)pannenkoek.
Ik had door een miskoopje nogal wat maismeel. Daarom pannenkoeken gemaakt van maismeel, wortels en een appel en handje rozijnen.  Ze waren heerlijk.




Voorbereiding: 5  minuten
Baktijd/ kooktijd: 5 minutebn
Materiaal: keukenmachine met hakmes



Ingrediƫnten : ( voor 8 pannenkoeken)
200 gram wortelen
1/2  appel
handje rozijnen
200 gram maismeel
200 ml melk/water
2 a 3 eieren

Werkwijze: 
Het handjevol rozijnen even in warm water laten wellen. De wortels en de appel in kleine stukjes in de keukenmachine. Deze even flink kapot laten hakken. Vervolgens het ei en de bloem er doorheen met de melk. Even kort laten roeren. 
Ik gebruik hiervoor ook het hakmes, want dan hoef je niet te wisselen van gereedschap. Ik heb een klein portie voor 8 pannenkoeken en deze passen precies in de kom.  Het beslag niet te lang laten roeren, want dan sla je de eieren stuk. 
Vervolgens de rozijnen toevoegen en deze met een lepel erdoor halen. Het beslag is dan klaar en je kunt deze bakken als gewone pannenkoeken. 


Ter info
Maismeel is geen alledaags keukenproduct, tenminste niet in Europa. In sommige Latijns-Amerikaanse landen ontbreekt het nooit op de keukenplank. Je kunt verschillende kanten op met maismeel. Aan de ene kant is het een glutenvrije variatie op tarwemeel. Aan de andere kant kun je door dit te eten de kans op aderverkalking verkleinen. Het biedt zowel culinaire als medicinale kwaliteiten.
Maismeel is uitstekend te gebruiken in een omeletmix van drie of vier eieren. Doe hier wat eetlepels maismeel doorheen en wat groenten zoals champignons of spinazie en mix het in de blender. Als je het bakt zul je een grote pannenkoek-omelet verkrijgen. Als je voor spinazie hebt gekozen zal de hele omelet groen zijn.
In maismeel zit veel fosfor, ijzer en vezels. De vezels vergezellen de koolhydraten. Je wordt niet dik van mais. Maismeel kun je in feite als vervanging voor tarwemeel gebruiken. In veel Latijns-Amerikaanse landen eet men grotendeels maismeel in plaats van tarwemeel. Tortilla´s zijn bijvoorbeeld dunne pannenkoeken die onder andere in Mexico worden belegd met allerlei soorten groenten en kaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten