zondag 28 februari 2021

Gefermenteerde worteltjes

Soms heb ik grote hoeveelheden wortels die snel op moeten. Ik heb nu iets nieuws gezien en ik ben het aan het uitproberen.  Fermenteren. 

Van Verrot lekker:

"Mensen fermenteren al sinds we voor het eerst probeerden ons eten te bewaren voor magere tijden. Onze nieuwsgierige voorouders ontdekten – vaak per ongeluk – hoe producten langer houdbaar gemaakt konden worden. Ze stopten kolen in de grond, lieten melk verzuren, deden borrelend fruitsap in tonnen en ontdekten dat groenten bewaard in zeewater langer goed blijven dan groenten die niet in zout water lagen. Wisten zij veel dat er micro-organismen aan al deze processen te pas kwamen! Maar wat maakte dat uit? Het werkte: hun eten werd langer houdbaar."

Ik heb 3 soorten gemaakt: met mosterzaad, met gember, met gember en chilipoeder!



Recept

Ingrediënten:
Voor 3 potjes

500 cc water met 10 gr zout er in opgelost
2 thee lepels gember
1 thee lepel mosterdzaad 
1/2 thee lepel chilipoeder
ongeveer 750 gr wortels

Werkwijze:

Stap 1 
Maak de potten goed schoon

Stap 2
Snijdt de wortels in kleine stukjes

Stap 3
Los het zout op in het water

Stap 4
Doe de wortels in de potjes.

Stap 5 
Doe in een potje het mosterdzaad, in het tweede potje een theelepel gember in het derde  potje gember en de chili poeder.

Stap 6
Voeg het zoute water toe en zorg dat de wortels onder water liggen. Bv door er een steen op te leggen. Doe het deksel niet te strak op het potje.

Stap 7
Laat de dagelijks wat gas ontsnappen uit het potje. Na een dag op 4/5 is het proces klaar. Haal de steen er uit en doe nu het deksel goed dicht. In de koelkast kan je dit en 4 a 6 weken bewaren.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten