vrijdag 12 maart 2021

Kwark maken

 Al een tijdje wilde ik graag kwark maken. Yoghurt gaat geweldig, dat maken we bijna al 1,5 jaar zelf. Kwark is de volgende stap. Maar in veel recepten moet je stremsel hebben. Ik weet niet goed hoe ik daaraan kom.  Van een vriendin kregen we dit recept. En het blijkt zo simpel!!!

Ingrediënten:
2 liter rauwe melk
100 gr kwark

Werkwijze:
De melk moet op kamer temperatuur zijn, komen. Lastig want dat is tussen 20 tot 22  graden. En zo warm is het nooit bij ons. Ik heb de melk een beetje verwarmd tot lauw. Vervolgens de kwark er door heen gedaan. Ik heb de melk toen in de warme hooikist gezet, waar net de yoghurt uit kwam. De volgende morgen heb ik twee flesjes gevuld met warmwater en deze er in gedaan. Dat 's avonds nog eens herhaald.

Na 36 uur was het een dik lobbig geheel.  Deze heb ik toen in een vergiet met een theedoek geschept. Na 45 minuten was het ergste vocht er uit en had in 800 cc wei. Water dat over blijft uit de kwark.1 liter kwark en 100 gram kwark voor een volgende keer. 

De wei kan je gebruiken voor soepen. Of ricotta of een smooty. De recepten staan al klaar.





Bananensmoothie

Ingrediënten
800 ml wei (liefst lekker koud)
2 bananen

Werkwijze
Doe de wei en 2 bananen in een maatbeker en mix het een de staafmixer tot een mooie gladde smoothie. 


Mosterdsoep

Ingrediënten
50 gram roomboter
60 gram bloem
1 liter wei
2,5 eetlepel mosterd (ik heb hiervoor Franse mosterd gebruik)
2 groentebouillonblokjes
(eventueel 2 bosuitjes)

Werkwijze

Laat de roomboter smelten in een pan.
Voeg hier de bloem aan toe en al roerend de bloem garen.
Daarna de wei, mosterd en groentebouillonblokjes toevoegen. Het is belangrijk dat je deze ingrediënten koud toevoegt.
Breng de soep al roerende aan de kook en laat ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken. En klaar is de mosterdsoep!


Roux maken:

Smelt de boter in een steelpannetje
Voeg de (gelijke hoeveelheid) bloem toe
Bak de bloem een paar minuten mee zodat de bloem gaar is en niet meer bloemig smaakt
Voeg je vloeistof naar keuze toe

De hoeveelheid vloeistof die je toevoegt is ongeveer 10 keer zoveel als de hoeveelheid bloem of boter die je hebt gebruikt. Voor het maken van een goede roux maakt het niet zoveel uit of de vloeistof die je toevoegt warm of koud is. Het belangrijkste is dat je goed blijft roeren met een garde zodat er geen klontjes ontstaan.


Ricotta maken van wei

Klik hier voor de link

Geen opmerkingen:

Een reactie posten