vrijdag 6 januari 2017

Courgette brood of te wel groentebrood

Een groentebrood doet het ook altijd goed. Ik bak ze met courgette, brocolli, spruitjes, groene kool of erwtjes. Omdat de groente erg nat kan zijn, bak ik dit brood met havermout. Dat neemt het vocht wat op. Ik gebruik gewoon grove vlokken. 39 cent bij de AH.

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Baktijd:40 minuten midden in de oven, evt 10  minuten langer
Materiaal: bakblik en bakpapier

Ingrediënten:
* 150 gram spelt
* 150 gram havermout
* 3 eieren
* 2 eetlepels gebroken lijnzaad
* 50 cl (plantaardige) melk
* 1 theelepel bakpoeder
* zout en peper naar smaak
* 300 gram geblanceerde groente(kan ook een pak roerbakgroente uit de vriezer)
* afhankelijk van de groentesoort kruiden toevoegen,: thijm kan bij de groene groente altijd wel, evt. dille of rozemarijn

Werkwijze:
Knip het bakpapier af en verfrummel dit. Doe het dan in in het bakblik.
Weeg de bloem af.
Voeg de eieren en melk toe. Roer het geheel door elkaar met een lepel. (Niet de garde, het het namelijk een stevig beslag zijn. In de garde wordt het een klomp.) Als het beslag te dik eerst de groente toevoegen en dan even weer kijken.
Voeg dan de lijnzaad en zonnebloempitten toe. Dan de restjes kaas, evt. vlees, de (rode) paprika in de kom. Roer dit goed door het beslag. Voeg als laatste de bakboeder toe.
Doe het beslag in het blik. Zet het blik in de voorverwarmde oven en bak de cake op 180 graden in 40/50 minuten gaar.

Tip:
We eten dit brood ook wel bij een niet te stevige soep. Met twee plakjes van dit brood met boter heb je toch een voedzame maaltijd.


(*ik gebruik zout met jodium omdat we anders te weinig jodium binnen krijgen)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten