donderdag 1 april 2021

Wat doe je met restjes friet.....

Op school aten met de Paaslunch frietjes. Natuurlijk blijft er dan wat over. Daar kan ik niet zo goed tegen. Dus ik heb een overgebleven zak mee naar huis genomen. Ik  herinnerde me een recept. Heb er een frittata van gemaakt. Ik had nog spruitjes in de vriezer. Met een uitje en een ei.... mmm. Ondertussen nog even gezocht op internet en ik zag zo maar nog twee ideetjes. Maar ik begin met de frittata.





Nu met wokgroente




Frittata met groente, bv broccoli en spruitjes

Ingrediënten :

een rest overgebleven frietjes
1 ui
2 teentjes knoflook
Olijfolie Virgin extra
3 eieren ( geklutst )
evt. zout en peper
300 gr groenten
oregano, tijm, rosemarijn

Werkwijze:
Kook de groenten.
Bak de ui en de knoflook.
Klop de eieren.
Meng de gekookte groenten met de ui, knoflook en de frietjes. Doe dit in een ovenschaal. Strooi de eieren er over. Evt. met wat geraspte kaas.
Plaats de schaal in de oven en bak deze op 210 graden in 25 munten gaar. 

Met een frisse salade erbij heerlijk!

Rösti van overgebleven friet

Rösti komt van oorsprong uit Zwitserland waar het als ontbijt werd geserveerd door boeren in het kanton Bern. Dit is een Duitstalig gedeelte van Zwitserland. In de Franse benaming van dit gerecht, röstis bernois, komt de herkomst goed tot zijn recht. Velen van ons spreken het uit als rustie, maar eigenlijk spreek je het uit als reusjtie. De naam rösti verwijst naar een rond gebakken koek(je) van geraspte aardappel.

Het grappige is dat de rösti zoals je hem maakt volgens recept, totaal niet lijkt op de rösti varianten die je in de diepvries van de supermarkt vind. Maar één dingen hebben ze gelijk, en dat is dat ze van aardappel worden gemaakt. Echt rösti is in de basis van alleen aardappel gemaakt. Op smaak gebracht met wat zout en peper en gebakken in boter.

Ingrediënten :
een rest overgebleven frietjes
1 ui
2 teentjes knoflook
Olijfolie Virgin extra
3 eieren ( geklutst )
evt. zout  en peper
evt. wat geraspte parmezaanse kaas

Werkwijze:
Snijdt de frietjes in kleine stukjes. Doe ze in een kom. Meng er 3 eieren door heen. Laat dit een paar minuten staan. Evt een beetje havermout toe voegen en de geraspte kaas. Schep dan een paar "hoopjes "rosti beslag" in de pan. Op zacht vuur de eieren laten stollen en de baksels na een paar minuten keren.

Dan op eten. Warm zijn ze het lekkerste!

Spaanse tapas: friet tortilla


Ingrediënten :
restjes friet
ui
knoflook
3 eieren 
evt. 100 gr. diepvriesdoperwten

Werkwijze:
Snij de restfriet in kleine stukjes van 1 cm lang ongeveer.  Fruit de kleingesneden knoflook in een flinke laag olijfolie virgin extra, vervolgens doe er de tevens fijngesneden ui bij. Laat dit een tijdje pruttelen tot de ui zacht is. Vervolgens doe de stukje friet erbij en meng het geheel even. Wederom een tijdje laten pruttelen tot mooi alle olijfolie is opgezogen door de friet. Zet het vuur goed hoog. Hierna voeg de geklutste eieren erbij. let op niet meer roeren! Zet het vuur na 2 minuutjes op een lagere stand en kijk af en toe middels de tortilla een klein stukje op te tillen aan de rand of het goed "hard" is aan de onderzijde.  Uiteindelijk zal de onderzijde mooi stevig zijn. Neem dan een groot bord uit de keukenlade en zet deze ondersteboven op de pan. Draai het geheel om en schuif dan de tortilla weer terug in de pan...

Weer een tijdje wachten en de onderzijde is dan ook stevig. Klaar is de Tortilla.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten