Sinds kort heb ik de risotto ontdekt. Maar ik wil eigenlijk een volkoren variant. Die kon ik in ons dorp niet vinden. Na wat speurwerk vond ik dit:
"Risotto hoort kleverig te zijn. Het zetmeel uit de witte rijstkorrel bindt met vocht en smaak waardoor er een heerlijk rijstepap-achtig gerecht ontstaat. Maar die witte rijstkorrel doet niet zo veel voor onze gezondheid. Beter is het om zilvervliesrijst te gebruiken. Alleen die korrel is verre van smeuïg en eerder droog. Maar het is gelukt. Ook van zilvervliesrijst kun je een prima risotto maken."
Waarom zilvervliesrijst?
De voordelen van zilvervliesrijst
Aan de ene kant is dat vliesje goed voor je. Er zitten veel vezels, magnesium en andere voedingsstoffen in. Dat heeft de witte rijst korrel niet. Wat witte rijst ook minder gezond maakt, is een hogere glycemische index. Dit houdt in dat je bloedsuikerspiegel ervan stijgt. Dit zorgt ervoor dat je uiteindelijk juist meer trek krijgt.
De voordelen van witte rijst
Maar er kleven ook nadelen aan dat vliesje. Er zit namelijk fytinezuur in en dit zorgt ervoor dat je lichaam meer moeite heeft met het opnemen van onder andere ijzer, calcium en zink. Daarom vinden sommige voedingsdeskundigen dat witte rijst gezonder is.
Ik had vorige week al een paar risotto gemaakt van pompoen. Ik had nog een recept van risotto met broccoli uit de Allerhande. In mijn "To god to go pakket" zat zo'n dit keer broccoli. Nu de kans voor Romige Broccoli risotto met ansjovisfilets. Hij leek me lekker, maar was ook lekker.... Ik had alleen Gran Padano kaas, was ook erg lekker. Volgende keer met gorgonzola.
In het To Good to go zit ook nog spinazie en champignons. Morgen nog een keer risotto.
Recept Zilvervliesrisotto.
Zilvervliesrijst kook je normaalgesproken in ruim water gaar om het vervolgens af te gieten en uit te laten stomen. Bak een ui en door er een teen knoflook in. Kook de rijst gaar in precies voldoende water. Of eigenlijk een bouillon. Bak de rijst eerst even mee met de gefruite ui en knoflook.
Ik gebruikte 100 gram rijst en 300 cc water.
Ingrediënten Romige Broccoli risotto.
1 groentebouillontablet opgelost in 300 gram water
375 g broccoli
1 middelgrote ui
2 stuks ansjovisfilets in olijfolie
100 g zilvervliesrijst
7½ g verse peterselie
1 citroen
2 el olijfolie extra vierge
60 g gorgonzola
Breng het water met de bouillonblokjes aan de kook en zet het vuur laag. Snijd het harde uiteinde van de broccolisteel, snijd de roosjes in kleine stukjes en hak de steel fijn. Pel en snipper de ui en bak hem met de gehakte broccolisteel en 1 eetlepel olijfolie (per 4 personen) in een diepe pan op matig vuur 10 minuten, of tot ze zacht zijn. Voeg al roerend de ansjovis erdoor, gevolgd door de rijst, en bak nog 2 minuten.
Doe de bouillon erbij. Roer halverwege de gehakte broccoliroosjes erdoor. Strooi ondertussen de geplukte bovenste helft van de peterselie in een vijzel, voeg een snufje zout toe en maal tot een pasta. Pers de citroen erboven uit en werk er de extra vierge olijfolie door.
Verkruimel het grootste deel van de kaas boven de risotto, pers de rest van de citroen erboven uit, klop alles goed door elkaar en voeg naar smaak peper en zout toe. Voeg een extra lepel bouillon toe om de risotto flink smeuïg te maken, en zet het vuur uit. Leg een deksel op de pan en laat 2 minuten rusten. Verkruimel de rest van de kaas erboven, besprenkel met de peterselieolie en ga aan tafel.
Ingrediënten van spinazie risotto
1 ui
3 el traditionele olijfolie
100 g zilvervliesrijst
300 ml groentebouillon van tablet
100 ml kookroom light
250 g gesneden champignons
300 g verse bladspinazie (zak)
100 g Grana Padano kaas
Snipper de ui. Verhit 2/3 van de olie in een hapjespan, voeg de ui toe en fruit 1 min. Doe de rijst erbij en bak 2 min. mee tot de korrels glazig zijn.
Voeg de bouillon toe en laat deze 10 minuten koken. Voeg op het eind de kookroom toe.
Verhit de rest van de olie in een koekenpan. Bak de champignons in 4 min. bruin. Voeg de spinazie in delen toe en laat al omscheppend slinken. Schep de champignons en spinazie met de helft van de kaas door de risotto. Voeg peper toe. Schep op de borden en bestrooi met de rest van de kaas.