zaterdag 24 augustus 2019

Yoghurt maken

Tijdens onze vakantie waarin  wij genoten van de fromage blanc, platte kaas, vroegen we ons af, kun je dit nu ook zelf maken?  Ik doe een poging. Ik ga beginnen met yoghurt. 
Het is heerlijk! De yoghurt was iets aan de dunne kant. Gewoon maar experimenteren.







recept voor yoghurt

Ingrediënten

1 liter (volle biologisch)e melk
50 gr  yoghurt vol
1  pan
een oven die niet aanstaat/ hooi kist
thermometer (eentje die je aan de pan kunt bevestigen is handig)
garde

Werkwijze:

Verwarm de melk in de gietijzeren pan tot net onder het kookpunt. Blijf erbij om te roeren en te zorgen dat het niet aankoekt. Haal van het vuur en laat de melk afkoelen tot ongeveer 40˚C.
Verdun de yoghurt met wat van de warme melk, roer dit goed door en voeg dan dit aan de rest van de melk toe. Roer weer goed door.
Doe de deksel op de pan en zet het mengsel in de (uitstaande) oven en laat dit vier uur staan. Doe wat dikke handdoeken om de pan heen zodat de temperatuur rond de 35-40 graden blijft. Zakt de temperatuur dan is er nog geen man overboord, maar duurt het hooguit wat langer.
Roer het door met een garde en je bent klaar! Koel de yoghurt direct terug en bewaar in de koelkast een paar dagen tot een week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten