donderdag 31 augustus 2017

Courgettes in het zuur

Augurken, uitjes en dergelijk worden vaak ingemaakt in zoetzuur. Daar komt veel suiker bij kijken. Als je suiker eet valt dit dus af.  Ik ben aan het experimenteren geweest en heb twee versies van acceptabel zure ingemaakte courgette bedacht. Lekker voor op de sla of in een salade.
Het grootste probleem vormde eigenlijk de potjes. Als je geen suiker eet heb je ook geen jampotjes. Ik kwam ergens in het dorp aan de praat met iemand en deze had voor mij 50 potjes!  En toen ik aan de slag wilde gaan, stond er in de straat een mand met gratis courgettes. Het moest zo zijn.





Voorbereiding: ??? hangt er van af

Kooktijd: 15 minuten

Materiaal: schone lege jampotten

Ingrediënten:
Voor een gele versie voor Indische gerechten
1 kilo courgettes
2 a 3 dikke uien
2 dikke wortels
halve paprika
50 gram zout per kilo courgettes
500 cc azijn
200 cc water
een goede theelepel mosterdzaad
een goede theelepel peperkorrels
eetlepel koriander
eetlepel kurkuma
blokje gesneden gemberpoeder
2 tenen knoflook

Voor een witte versie:
1 kilo courgettes
2 a 3 dikke uien
2 dikke wortels
halve paprika
50 gram zout per kilo courgettes
500 cc azijn
200 cc water
een goede theelepel mosterdzaad
een goede theelepel peperkorrels
tijm, rosemarijn,
2 tenen knoflook

Werkwijze:
Snijdt de courgettes in kleine stukken en zet ze een nacht in zout water. De courgette blijft daardoor steviger.
Snijdt de volgende dag de wortel en de ui in stukjes.
Giet de courgette af en doe deze in een grote pan met de ui en de wortel. Voeg het water en de azijn toe.
Voeg de kruiden toe.
Laat alles 15 minuten koken.
Was de potjes en deksels af in soda en speol ze af met heet water.
Doe de hete courgette in de potjes en doe gelijk de deksel er op. De potten moeten helemaal voor zijn. Zet de potten op de kop. en laat ze afkoelen. Zou blijven de courgettes zeker wel een half jaar goed. Controleer af en toe de deksels.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten