donderdag 17 februari 2022

Wortelsoepje

Een heerlijk soepje van wortels, die ik in grote hoeveelheden heb, doperwten en champignons en eigengemaakte bouillon  van groenteresten. Heerlijk!  Ik heb een recept met bouillon en een gebonden versie.

Ingrediënten 

80 gram prei fijngesneden
220 gram wortel in stukjes
1 sjalotje gesnipperd
2 teentjes knoflook fijngehakt
1 tl ketoembar (gemalen korianderzaad)
1 tj djintan (gemalen komijnzaad)
1 tl kurkuma
2 tl kerrie
2 tl gember(siroop)
750 ml groentebouillon

Garnering

1 bosui
2 tl (light) kookroom
2 tl sambal optioneel
1 handje gebakken spekjes optioneel


Werkwijze:

Maak de prei schoon en snijd deze in halve ringen. Schil de wortels en snijd ze in stukjes. Snipper het sjalotje en hak de teentjes knoflook fijn.
Zet een pan op het vuur met een klein laagje olie erin en fruit het sjalotje een minuut. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje. Doe dan de kerriepoeder, kurkuma, djintan en ketoembar erbij en bak nog 2 minuten.
Voeg de prei toe, bak nog 2 minuten.
Doe de wortelen erbij, evenals de groentebouillon en de gembersiroop. Breng aan de kook. Laat de soep met een deksel op de pan op een laag pitje zo'n 15 minuten koken. Haal de deksel van de pan en kook de soep nog enkele minuten.
Pureer de soep met een staafmixer of doe de soep in een blender of keukenmachine en pureer de soep totdat de soep de gewenste consistentie heeft bereikt. Je kunt ervoor kiezen om de soep helemaal glad te pureren of een beetje grof te houden. Voeg eventueel wat water toe als de soep erg dik is.

Garnering

Snijd een bosuitje in schuine plakjes en garneer de soep ermee.

Schenk voorzichtig de gewenste hoeveelheid room over de soep en probeer een mooi motiefje te maken.

Optioneel: voeg een theelepel of twee sambal toe.

Optioneel: voeg wat gebakken spekjes toe.


Recept met roug

 Ingrediënten  voor 4 personen

1,25 liter groentebouillon (van tablet)
40 gram bloem
1 ui
1 appel
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel kerrie
500 gram wortels in kleine stukjes
6 eetlepels room


Werkwijze:

1. Snijd de ui en appel heel fijn

2. Fruit in een soeppan de ui in wat olie met de kerrie op laag vuur

3. Leg een deksel op de pan en voeg zo nu en dan een lepel bouillon toe

4. Als de ui zacht begint te worden roer dan de bloem erdoor

5. Als de bloem lichtbruin kleurt, giet er dan geleidelijk de koude bouillon bij

6. Blijf het goed roeren tot de soep licht gebonden is

7. Voeg de stukjes wortel toe.

8. Laat de soep circa 20 minuten pruttelen

8. Wrijf vervolgens de soep door een zeef

9. Roer de licht voorverwarmde room door de ui en meng deze door de soep

Geen opmerkingen:

Een reactie posten