maandag 26 augustus 2019

Kwark maken




Kwark of plattekaas  is een soort heel verse kaas. In het Frans is de naam dan ook gewoon verse kaas (fromage frais). De melk wordt aangezuurd met melkzuurbacteriën, waarna er stremsel aan wordt toegevoegd. Na 24 uur verzuren en stremmen op kamertemperatuur wordt de massa gesneden en in een kwarkzak uitgelekt. Er blijft ongeveer een derde van de aanvangshoeveelheid over. Deze massa wordt daarna goed geroerd. Kwark kan worden gemaakt van koemelk, maar ook van geitenmelk of schapenmelk.
Bron: wiki.nl

Kwark maken met karnemelk

2 liter melk
150 ml karnemelk
Voor magere kwark gebruikt u magere melk, voor volle kwark volle melk en als u roomkwark wil, gebruikt u room
2 liter melk en 150 ml.(10 eetl.) karnemelk.
Verhit de melk en de karnemelk tot 40 graden C. (niet hoger,erg belangrijk) Laat dit op een lauwwarme plek (kamertemperatuur) dik worden.
Zeker 24 uur laten staan,vooral niet roeren.
De wei scheid zich af als een heldere vloeistof.

Ik zet de pan gewoon in de koude oven en kijk er niet meer naar tot de volgende dag.
Spoel een neteldoek met koud water, wring het uit en leg het in een vergiet of in een zeef. Schenk de inhoud van de pan nu voorzichtig in het vergiet.Laat even staan zodat de meeste wei kan weglopen.Knoop het neteldoek dicht en hang het doek met inhoud op zodat het verder kan uitlekken.(bv. boven de afwasbak)Eventueel met een pan onder het doek om de wei op te vangen! Laat ongeveer 2 tot 3 uur rustig uitlekken.
Wat nu in het doek zit, is lekkere, verse kwark! Is de kwark toch wat te droog of wat te weinig smeuïg? Dan kan je een klein beetje melk,room (of water = geen koolhydraten) toevoegen en flink opkloppen. (staafmixer werkt erg goed) Opkloppen kan trouwens altijd, dan krijgt je de “opgeklopte verse kwark” die ook in supermarkten te koop is. Ook de wei (het waterige gedeelte dus) hoeft je niet weg te laten lopen als je dat niet wil. Ijskoud opgediend is het een versterkend zomerdrankje (gebruik de wei wel binnen de 24 uur en bewaar steeds in de koelkast) of gebruik de wei eens ipv water of melk als u zelf brood bakt!
Bron: http://www.weegclub.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten