Vriendschapscake, of wel een "Herman afkomstig van de Amisch lees ik op internet.
Ik probeer een suikervrije variant te maken. Ik gebruik banaan met havermout. Ik ben benieuwd. Het zou een mooie aanvulling zijn voor al mijn broodrecepten, want deze variant is dus 1 keer gebruik van gist en verder doet het beslag, als je deze goed verzorg", het t zelf. Zonder eieren, gluten en melk.
Een stukje basis heb ik afgekeken van deze link.
Dag 1
Om te beginnen zijn hier de instructies voor als je zelf een Herman wilt maken. Als je al een Herman hebt of er eentje krijgt van iemand anders hoef je op deze dag niks te doen.
300 ml water ( kookwater van de zelf gekookte kikkererwten)
100 gram geprakte hele rijpe banaan
250 gram bloem (of volkorenmeel) of havermout( heb ik gebruikt)
1 zakje gist van 7 gram
Neem een grote glazen, aardewerken of plastic kom (geen metaal!) en meng daarin de bovenstaande ingrediënten. Dek de kom af met een doek (niet met een deksel!) en zet hem weg op kamertemperatuur tot de volgende dag.
Dag 2 en 3
Roer Herman minstens twee keer per dag even goed door. Herman gaat bubbelen. Zo gaat het goed!
Dag 4
Voer Herman met de volgende ingrediënten en roer goed door. Herman gaat opnieuw lekker belletjes maken.
200 ml water
(250 gram suiker) 2 bananen
200 gram bloem (of volkorenmeel, havermoutmeel)
Dag 5 t/m 8
Roer Herman minstens twee keer per dag even goed door.
Dag 9
Voer Herman met de volgende ingrediënten en roer goed door.
200 ml water
250 gram
200 gram bloem (of volkorenmeel, havermoutmeel)
Verdeel Herman nu over 4 bakjes. Eén bakje gebruik je morgen voor de cake, twee bakjes geef je door aan vrienden, en met het laatste bakje begin je weer op dag één in het schema. Als je Herman beu bent kun je het vierde bakje ook weggeven, een tweede cake bakken, of het deeg invriezen voor later.
Dag 10
Vandaag kun je eindelijk je vriendschapscake bakken! Kies voor de decadente versie met bloem, suiker en olie, of het gezondere bananenbrood met volkorenmeel, banaan in plaats van suiker en minder olie. Verder blijft het recept hetzelfde.
180 gram bloem (of volkorenmeel)
200 gram suiker (of twee grote rijpe bananen, fijn geprakt)
120 ml plantaardige olie (of 60 ml, als je bananen gebruikt) olie
120 ml water of plantaardige melk
2 theelepels bakpoeder
2 theelepels kaneel
1 mespunt zout
1 appel, geschild en in stukjes (optioneel)
50-100 gram rozijnen (optioneel)
Verwarm de oven voor op 180 graden en meng in een kom de bovenstaande ingrediënten met één portie Hermandeeg die je gisteren apart hebt gezet. Roer kort maar krachtig tot het een mooi glad beslag is. Vet een langwerpige cakevorm, tulbandvorm of een springvorm van 24 cm in met olie. Doe het deeg in de vorm en bak de cake ongeveer 45-50 minuten. De cake is gaar als je een prikker in het midden kunt steken die er schoon weer uitkomt. Laat de cake helemaal afkoelen en stort hem dan op een bord.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten