In de winter heb ik grote hoeveelheden wortels. Wat maak ik daar nu van?
In mijn koelkast altijd een bak geblancheerde stukjes voor in de salades.
Wortels roosteren als bij gerecht
Wortelcurry
Wortelburger( zie recept hieronder)
Wortel rosties ( met havermout, zout en een ei)
Door het bananenbrood
Worteltaart/ frittata (hartig)
Wortelpannenkoeken
Wortelrisotto
Een eenvoudig wortelburgerrecept
500 gr wortel
1 ui
2 eieren
2 teentjes knoflook
5 el volkorenmeel/havermout/kikkererwtenmeel of 150 gram rode linzen(niet te zacht gekookt)
1 tl zeezout
1 tl marjolein
½ tl gemalen zwarte peper
Werkwijze:
Rasp de wortel, kruid met zout en kook even in een beetje water (ongeveer 5 minuten).
Giet de gekookte wortels af.
Schil en snij de ui fijn en mix met de wortels, geperste knoflook, kruiden, eieren en gekozen bloem.
Roer het deeg goed door en laat het 10 minuten staan.
Vorm dan het deeg in pasteitjes, leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak op 190 graden gedurende 20 tot 30 minuten
Recept wortelburgers
Ingrediënten
300 g wortel - schoongemaakt
75 g cashewnoten
handje bieslook - vers gehakt
75 g geraspte kaas – pittige
40 g kastanje meel of havermoutmeel
2 eidooiers
peper en zout
Werkwijze:
Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en zet een ovenschaal met een bakvel erin klaar.
Maak de wortels schoon en rasp ze op een handrasp of maal ze in de keukenmachine. Doe over in een ruime kom.
Maal vervolgens de cashewnoten in de keukenmachine. Voeg toe aan de kom.
Knip de bieslook fijn en rasp de kaas. Voeg beide toe aan de kom.
Voeg het meel en de eidooiers toe aan de kom en meng alles door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Vorm er met je handen 6 platte burgers van en leg ze in de ovenschaal.
Bak de burgers 15 minuten aan de ene kant. Draai ze om met een spatel en bak ze nog eens 10 minuten.
Ps. Ik bak ze ook wel in de koekenpan.
Recept voor 4 wortelburgers
2 grote wortels, geraspt (ongeveer 200-225 gram)
125 gram kikkererwten (uit blik of gekookt)
50 gram sesamzaad
1 el tahini (sesampasta)
30 gram havermout
1 teen knoflook
1 kleine rode ui
rasp van 1 limoen
sap van 1/2 limoen
1 tl gemalen komijn
1 tl gedroogde chilipeper
versgemalen peper en zeezout
Werkwijze:
Spoel de wortels af en rasp ze fijn (met de keukenmachine gaat dit het snelst). Snijd de knoflook en ui fijn. Laat de kikkererwten uitlekken en pureer ze met de staafmixer of keukenmachine, maar houd nog wel wat structuur.
Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan bruin.
Meng de geraspte wortels, kikkererwten, ui, knoflook, sesamzaadjes, tahini door elkaar. Voeg de komijn, chilipeper, limoenrasp, limoensap (bewaar de andere helft voor door de kwark) toe en roer goed door elkaar. Doe de havermout erbij. Breng op smaak met peper en zout en laat 10 minuten staan.
Vorm mooie burgers van het wortelmengsel.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de wortelburgers in een paar minuten aan beide kanten bruin. Leg ze nog 10 minuten in de oven.
Ik zie ook nog recepten met Ras el hanout, abrikozen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten