zaterdag 6 november 2021

Wortelrisotto

 Zoals je in dit blog kunt zien, heb ik pas sinds kort risotto ontdekt. MMMM heerlijk. Nu vind ik een risotto met wortel. Wortels daar heb ik 's winters veel van. Dus dat komt goed uit. In de rubriek Koken met Karin in de trouw, dit onderstaande recept. Natuurlijk aangepast naar mijn idee. Maar lekker!



Nodig voor 4 personen:

1 bos bospeen (± 600 g wortel) of winterwortel
300 g zilvervliesrijst
1 liter groentebouillon
1  droge witte wijn 
1 grote ui
1 knoflookteen
scheut sinaasappelsap
30 g Parmezaanse kaas + extra
20 g gepelde pistachenootjes
75-100 ml olijfolie
klontje boter
zout & peper uit de molen

Werkwijze:

Snij de wortels in plakjes, bewaar het loof. Blancheer in 4-5 minuten beetgaar in de kokende groentebouillon. Giet af en vang vooral de bouillon weer op. Doe de helft van de wortelplakjes erin en pureer glad met de staafmixer tot ruim een liter oranje vocht. Hou warm.

Snipper de ui en knoflook. Verhit wat boter in een hapjespan en fruit ze 2 minuten. Schep 1 minuut de rijst erdoor. Blus af met de wijn. Giet alle oranje bouillon erbij en laat 15 minuten sudderen. Roer dan stevig en proef of de rijst gaar is. Zoniet, iets langer. Rasp de schil van de sinaasappel erboven fijn en schep de rest van de wortel erdoor.

Van het loof kun je een pesto maken: 

Verwijder intussen de taaie stelen van het wortelloof. Pureer alle toefjes samen met de pistachenootjes, parmezaan, zout en peper. Mix er zoveel olijfolie door als nodig is voor een smeuïge pesto. Verdeel de risotto over 4 borden, schep er een flinke lepel pesto op. Plus wat versgemalen peper en nog wat extra parmezaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten