vrijdag 6 januari 2017

Frittata

Thuis zijn we dol op groentetaarten. In de herberg maken we zo ook bijna dagelijks Zo handig. Je kunt er alle restjes van de vorige dag in kwijt. Nadeel is dat je er toch een bodem voor moet maken. Ook dat is in Frankrijk handig. Je komt voor 49 cent bij de Aldi een opgerolde deeglap. Laten ontdooien uit rollen en vervolgens vullen met de ingrediënten. Nu we wat mindere met tarwe, zag ik ergens op internet de frittata langs komen. Voor origine een Italiaans recept. Eigenlijk een dikke omelet in de koekenpan. Maar hij kan ook in de oven en dat is ook makkelijk.
Het belangrijkste ingrediënten zijn de eieren. Hoeveel je er ongeveer nodig hebt? Dat is afhankelijk van het aantal personen voor wie je kookt, de hoeveelheid resterende ingrediënten die je gebruikt en hoe groot je pan is. Handig is om aan te houden dat je ongeveer zes eieren nodig hebt voor een frittata met een doorsnee van 24 centimeter, of drie eieren voor twee personen.
Zelf bekleed ik altijd de een ovenschaal met bakpapier. Als de frittata goed is gelukt dan is deze mooi stevig en kun je er nette stukken van snijden.


Deze frittata is afgewerkt met zonnebloempitten 
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Baktijd:40 minuten
Materiaal: ovenschaal of bakblik, staafmixer

Ingrediënten
* 1 ui
* wortel
* paprika
* kort gekookte broccoli of een restje spruitjes
* evt. restje aardappels, of 2 zoete aardappels
* Italiaanse kruiden
* zout
* 3 a 4 eieren
* 100 ml amandelmelk( maar als de groenten erg vochtig zijn, wat minder melk toevoegen)
* evt. 50 gram havermout
* evt. theelepel backing soda
* restje vlees of fetablokjes of restje gewone kaas
* teen knoflook

Werkwijze
Bak de ui glazig, samen met de wortel en de paprika. Snijd de kaas in kleine blokjes. Idem de knoflook.
Doe de eieren in een hoge kom samen met evt de havermout. ( Ik doe dat, zodat het beslag wat dikker wordt. Maar het kan ook zonder) Mix met de stafmixer de eieren schuimig. Let op: niet te lang.
Doe de groenten in de schaal. Verdeel de kruiden, knoflook  en de blokjes kaas er over. Giet de eiermassa over de groenten en strooi tot slot wat geraspte kaas erover.

Zet de schaal in een voor verwarmde oven en bak de frittata in 40 minuten gaar op 175 graden. Als ik twijfel of het deeg goed gaar is, zet ik de schaal nog 3 minuten in de magnetron op 900 watt. Als je er een sateprikker in prikt moet deze zonder  problemen er weer uit komen.


Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten