zondag 29 januari 2017

Boerenkoolquiche

Ik had er nog nooit van gehoord: boerenkoolquiche. Waarom eigenlijk ook niet? Boerenkool is erg gezond.  Naast veel vitamines, meer dan bijvoorbeeld in een sinaasappel, bevat boerenkool veel antioxidanten en deze zijn belangrijk om de cellen in je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn atomen die in feite niet meer in balans zijn. Als er vrije radicalen niet “met opzet” door het lichaam worden aangemaakt, kunnen ze ziekten veroorzaken. Antioxidanten zijn daarom belangrijk voor het lichaam.

Boerenkool heeft bij de normale 200 gram groenten (per dag) beduidend meer aan voedingsstoffen in zich dan je minimaal nodig hebt. Alles bij elkaar is boerenkool goed voor de opbouw van de weerstand, de botten en het gebit.
Verder is boerenkool een goede “tegenhanger” voor diabetes, kanker, overgewicht en hart- en vaatziekten.


Naar een idee van Gezond leven van Jacobine

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bak: 45 minuten
Materiaal: glazen ovenschaal met bakpapier


Ingrediënten: ( voor2 personen)
  • 300 gram verse boerenkool
  • 50 gram spekjes
  • 100 ml slagroom
  • 3 eieren
  • 25 gram geraspte kaas
  • peper en zout
Evt. als je dit maakt voor meerdere personen: 
  • 1 rookworst in plakjes
  • 2 eieren extra
Wij eten er krieltjes bij of gebakken zoete aardappelen.

Werkwijze:
  1. Kook de boerenkool in circa 25 minuten gaar in een klein beetje water en zout. (je kunt dit prima een dag van te voren doen en bewaren in de koelkast)
  2. Bak de spekjes uit in een pan
  3. Kluts de eieren samen met de room.
  4. Knip bakpapier in de maat van de ovenschaal, verkreukel dit en doe dit in de schaal. Zet 4 knijpers op de rand om het bakpapier niet te laten verschuiven.
  5. Meng de spekjes en de rookworst door de boerenkool. 
  6. Breng dit eventueel op smaak met zout en peper
  7. Vul het boerenkool mengsel in de ovenschaal en schenk er het eimengsel overheen.
  8. Strooi de kaas op de bovenkant.
  9. Bak de quiche in een voorverwarmde oven op 180 graden in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten