donderdag 29 april 2021

Broodpudding van restjes brood en fruit

Op een regenachtige dag op de Camino anders dan anders ben ik op zoek naar wat ik allemaal met restjes zou kunnen maken.  Ik stuitte op dit recept.



Ingrediënten

200 ml Yoghurt
100 ml Karnemelk
300 ml Melk - Je hebt niet alle zuivelproducten nodig. Je kan ook kiezen voor plantaardige melk of alleen karnemelk/yoghurt. Te dik? Gebruik wat water!
75 g Amandelmeel ( of gemalen havermout)
4 Eieren
4 el Poedersuiker (normale of basterdsuiker is ook prima!)
1 Snufje zout
1/2 el Bakpoeder
1/2 el Kaneel
2 Croissants
2 Krentenbollen
4 Plakken brood - Ook te vervangen door normaal brood, beschuit bolletjes of suikerbrood. Gebruik wat je over hebt!
100 ml Honing of restjes bananen of zo
40 g Roomboter
3 Perziken
2 Appels
6 Pruimen
2 Handjes bramen - Ook hier is alles wat je over hebt lekker!
(tulband) cakevorm
Olie om de vorm in te vetten
Handje bloem

Voor dit recept is het het mooist om een tulband vorm te gebruiken. Deze doet lekker feestelijk aan en bovendien is het de perfecte kruising tussen een cake en een pudding. Voor dit recept allerlei restjes bedacht. Iets anders kan dus ook. In de ingrediëntenlijst genoeg alternatieven voor ingrediënten, zodat je niet je huis uit hoeft om naar de winkel te gaan. Gewoon gebruiken wat je in huis hebt!

Werkwijze

Meng in een grote kom de yoghurt, karnemelk, melk en eieren en zeef daar het amandelmeel overheen. Meng alles door elkaar tot het de dikte van een pannenkoekenbeslag heeft bereikt, bij voorkeur iets dunner. Voeg een snuf zout en kaneel toe. Doe de halve eetlepel bakpoeder en vier eetlepels poedersuiker erbij en meng het geheel goed door elkaar.
Scheur het brood in grove stukken en meng deze door het beslag heen. Laat een tijdje wellen
Snijd het fruit in grove stukken. Verwarm in een koekenpan de honing en laat die karameliseren tot het bruin is en lekker begint te geuren. Voeg hier ondertussen het gesneden fruit aan toe. Karameliseer het fruit voor circa 3 minuten door het af en toe om te scheppen

Voeg de roomboter toe en laat alles lekker sudderen voor vijf minuten. Er ontstaat op deze manier een soort vloeibare karamelsaus met stukjes fruit er in. Meng de de karamelsaus door het puddingmengsel.

Vet de tulbandvorm in met een laagje olie, pak een handje bloem en bestuif de vorm. Schep het puddingmengsel in de vorm en bak de pudding eerst voor 30 minuten op 180 graden en daarna nog 45 minuten op 130 graden.

Laat de pudding goed in de vorm afkoelen. Snijd de randjes voorzichtig los met een mes en leg hem op een mooi bord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten