Om groenten die over zijn of bv mijn kruiden in de tuin te kunnen bewaren, heb ik een voedseldroger gekocht.
Een voedseldroger is een apparaat dat het vocht uit voedsel onttrekt. Je kunt voedsel aan de lucht drogen, in de wind en in de zon, maar je bent dan afhankelijk van het weer en in Nederland hebben we nu eenmaal niet zoveel zon als dat we graag zouden willen. Een voedseldroger biedt uitkomst: het is een apparaat dat bestaat uit een kast met lades waarin je het voedsel neerlegt, daarna stel je de tijd en temperatuur van het drogen en de droger zal warmte produceren via een warmte-element, deze warmte wordt dan middels een ventilator door de lades van de kast geblazen waardoor het voedsel droogt. De voedseldroger doet zijn werk gedurende de tijd die jij hebt ingesteld en als hij klaar is heb je gedroogde groenten, fruit, vlees, vis of kruiden. Om voedsel te kunnen drogen moet je het verhitten. Daarbij is het van belang dat de temperatuur van het voedsel niet te hoog wordt, zodat de smaak, de voedingswaarden en het uiterlijk niet te sterk achteruit gaan. Wel moet het voedsel voldoende zijn gedroogd, zodat er geen bacteriegroei meer plaatsvindt en er geen reacties meer optreden waardoor het voedsel kan bederven. Een voedseldroger is instelbaar om het voedsel exact op de juiste temperatuur te brengen en dus te drogen zodat het lang houdbaar blijft en toch zijn smaak en voedingsstoffen behoudt zonder van smaak te veranderen.
Vlees is bij mij niet aan de orde maar kruiden, fruit en groenten is leuk om te proberen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten