donderdag 29 april 2021

Koken met restjes




Zelf heb ik zelden restjes. Ik kook precies op maat en maak van overgebleven eten vaak een lunch voor de volgende dag. Als vrijwilliger help ik bij het koken voor grote groepen. Dan blijft er nog wel eens wat over. Ik neem alle restjes, die niemand meer wil hebben, mee naar huis, aardappels, pasta rijst, groenten resten en ik maak van alles wel weer wat. Niets gaat er weg. 

Mei 2021
Ik hoorde vandaag een gesprek met diëtiste en schrijfster Lisa Steltenpool. Zij stelt dat na het eten van vlees, het eten van kaas de grootste belasting is op het milieu. En daaronder komt: voedselverspilling. Dus wil je een steentje bijdragen aan het milieu dat is het voorkomen van voedselverspilling ook een belangrijke factor. Met de hier onderstaande verzamelde tips kun je eigenlijk met elk restje wel wat.

Overrijp fruit

* Verwerk overrijp fruit in een toetje. Meng het fruit bijvoorbeeld door de kwark of yoghurt. 
* Maak eens pannenkoekjes met banaan, blauwe bessen of appel.
* Verwerkt peertjes en compote in een ontbijtmug. 
* Verwerk het in een smoothie.
* Maak er een crumble van: Snijd ongeveer 50 gram boter in stukjes, voeg ongeveer 100 gram bloem en suiker toe tot er kruimelig deeg ontstaat. Het fruit snijd je in stukken en doe je in een ingevette ovenschaal, het kruimeldeeg gaat eroverheen (eventueel samen met wat fijn gehakte noten). Zet het een kwartiertje in de oven op 180 graden of tot het deeg goudbruin is.

Groente resten

* Maak een groente omelet.
bak de groentes en roer en 2 of 3 eieren door.
* Maak een tortilla
Bak de groente, voeg evt wat oude aardappel toe. Doe ze in een schaal en voeg 3 geklopte eieren toe. Doe olie in de koekenpan en maak deze flink heet. Stort het mengsel in de pan. Laat de hittebron nog even flink heet, zet dan deze zachter. Zodra de bovenzijde droog is keren met een deksel en dan de andere zijde licht aanbakken.
* Maak er soep van.
Fruit een ui. Doe dan 1,5 liter bouillon van groente bouillonblokjes in de pan. Voeg de groenten toe en laat deze 5 tot 10 minuten garen.
* Fermiteren.
Doe de restjes groenten in kleine stukjes in een schone glazen pot en doe er azijn bij(500 cc water en 10 cc azijn, met kruiden naar smaak)

Overgebleven aardappels

* Maak een tortilla met wat groentjes restjes en eieren
* Maak er een aardappelpasta van met kaas en bieslook.

Overgebleven aardappelpuree

* Maak aardappelburgers met doperwten. Maak balletjes, roer ze door paneermeel en bak je in de koekenpan.
* Maak een ovenschotel met restjes groentjes.
* Maak er muffins van met groente en kaas.

Overgebleven Patat

Zie hier voor kookideeën die je met patat kunt doen. Klik hier voor de link

Overgebleven brood

Geroosterd brood
* In een broodrooster of onder de ovengrill.

Warme broodjes
* Opgepiept in de oven (rondom iets vochtig maken en een paar minuten bij ca. 180 °C bakken tot ze weer krokant zijn).

Tosti's
* 2 sneetjes met kaas ertussen, bakken in een koekenpan, tosti-ijzer of in oven. Leuk voor kleintjes: jamtosti's, pindakaas-tosti's, hazelnootpasta met banaan-tosti's.

Bruschetta:
* Bestrijk sneetjes oud (stok)brood met een mengsel van olijfolie, knoflook en zout. Rooster ze in de oven knapperig. Eet ze zo of beleg ze met bv. plakjes tomaat en mozzarella, met bijvoorbeeld basilicum, reepjes paprika, wortelsalade, tapenade.

Croutons voor in de soep of een salade:
* Snijd het brood in kleine blokjes en bak ze rondom bruin in (olijf)olie, bestrooi met wat zout. Voeg eventueel wat uitgeperste knoflook toe aan de olie. Bewaar in een afgesloten bakje.

Broodpizza:
* Besmeer sneetjes brood met dun tomatenpuree/tomatensaus, Italiaanse kruiden erover, plakjes kaas, eventueel plakje(s) tomaat en/of uiringen (of andere groente naar keuze, in plakjes/reepjes), tenslotte nog een plakje kaas: bakken in een anti-aanbak-koekenpan met deksel of in de oven/onder de grill. Met Turks brood kun je grote pizza’s maken.

Broodmuffins met een ei
* Bekleed een muffin vorm met plakje brood, doe er evt een plakje ham in en een ei. Even in de oven tot het ei klaar is.

Paneermeel:
* Laat sneetjes brood op keukenpapier in een lauwe oven helemaal bros worden; maal ze fijn in een keukenmachine (of breek ze met je vingers/stamp ze fijn met een vijzel). Bewaar in een afgesloten bakje.

Broodpudding: ouderwets toetje.
* Leg in een ruime ovenschaal een laagje (ontkorst) brood, bestrooi met suiker(honing of jam) en kaneel, laagje appelmoes, laagje brood, enz. Bovenste laag moet brood met iets zoets zijn. Daarover klontjes boter, ca. 40 minuten baken in een oven van 180 °C tot de schotel door en door warm is. Vervang de appelmoes eventueel door een scheutje melk en stukjes appel of ander sappig fruit.
* Of met jam, banaan of chocopasta. 

Hartige broodtaart
* Snijd netjes de korsten van sneetjes brood af en besmeer ze met bv. roomkaas met kruiden, sandwichspread etc. Leg de besmeerde sneetjes zorgvuldig op elkaar en maak een zo mooie vierkante ‘taart’. Wikkel de taart in plastic folie en laat een paar uur opstijven in de koelkast. Bestrijk de buitenkant van de ‘taart’ met mayonaise en bestrooi met gehakte kruiden (peterselie, bieslook, dille, etc.) Garneer de bovenkant met bv. plakjes ei, augurkwaaiers, radijsroosjes enzovoorts.

Wentelteefjescake:

4 middelgrote eieren
½ el gemalen kaneel
300 ml halfvolle melk
75 g fijne kristalsuiker
8 g vanillesuiker
1 mespunt
zout
8 sneetjes oud brood
50 g ongezouten roomboter
50 g ongezouten pecannoten
2 el  poedersuiker


Verwarm de oven voor 180°C. Klop de eieren, kaneel, melk, kristalsuiker, vanillesuiker en het zout met een vork los in een kom.

Snijd de sneetjes brood in blokjes van 2 cm. Verdeel het brood over de vorm. Snijd de boter in kleine blokjes. Schenk het eimengsel erover en schep om met de helft van de pecannoten. Laat 10 min. staan en schep nogmaals om. Druk het brood goed aan. Verdeel de blokjes boter erover.

Bak de wentelteefjescake in 40 min. goudbruin en gaar. Verdeel de laatste 10 min. de rest van de pecannoten erover. Neem uit de oven en bestrooi met de poedersuiker.

Rijst

* Maak er soep van.
* Gebruik het als vulling bij warps, paprika's, courgettes  of koolbladeren.
* Mengen met wat melk of room, appel en rozijnen, losgeklopt ei, kaneel en dan in schaaltjes in de oven tot warm en iets stevig: heerlijk toetje!
* Zachtjes dik koken met melk, suiker( of zakje chiathee) en kaneel als toetje: rijstebrij, met suiker en kaneel. Meng er ook eens stukjes appel, peer of banaan doorheen.
* Maak er rijstkoekjes van, zowel zoet als hartig kan. 

Pasta 

* Maak er een fritatta van
* Maak er een pasta salade van
* Bewaar het in kleine portie in de vriezer en doe het door de soep.

Restjes in potten:

* Doe in een bijna lege mosterd pot een beetje azijn, honing en olijfolie. Doe het deksel erop, schudt flink en je hebt een heerlijke dressing.  En je pot is mooi schoon, alle restjes gebruikt.  De dressing is wel een paar weken houdbaar.

* Doe 
in een bijna leeg pesto potje een beetje witte azijn, evt nog wat gedroogde basilicum en wat olijfolie. Doe het deksel erop, schudt flink en je hebt een heerlijke dressing.  En je pot is mooi schoon, alle restjes uit de pot zijn gebruikt. Deze dressing is een week houdbaar.

* Doe in een jampot, appelstrooppot, honingpot een beetje yoghurt bv 100 cc, dikke eetlepel havermout en evt een paar eetlepels water. Doe het deksel erop, schudt flink en je hebt een al een lekker yoghurtje. Nog wat vruchten erbij in, bv banaan, appel of handje diepvriesfruit...mmmm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten