vrijdag 23 juni 2017

Maaike's brood

Ik volg het blog Maaike's wereld. Daarin beschrijft Maaike hoe ze vegan brood maakt. Ik had nog wat gist in de vriezer en heb het recept van Maaike gelijk geprobeerd. En het resultaat: super! Twee heerlijk broodjes. Ik zie allerlei varianten al voor me.
Het enige nadeel is dat je geduld moet hebben, want het brood moet acht uur rijzen.  Ik heb het brood in plakjes gesneden en vervolgens in de vriezer gedaan, zodat het lekker vers blijft.


Voorbereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd:11 uur.....
Materiaal:  2 cakeblikken

Ingredienten
300 gram speltbloem
300 gram havermout
1/2 theelepel zout
20 gram bakkersgist
450 ml water
2 eetlepels gebroken lijnzaad
2 eetlepels zonnebloempitten
eventueel kruiden( bijv tijm,oregano,rozemarijn etc voor een Italiaans brood)

Werkwijze:
Doe 300 gram speltmeel en 200 gram havermout in een schaal en meng dit met het zout, de gist en het water. Je kunt het gewoon roeren met een lepel totdat het mooi gemengd is. Je hebt dan een vrij dikke massa . Dit dek je af met een doek en laat je voor minimaal 8 uur staan om het te laten rijzen. Na deze acht uren, voeg je 100 gram havermout toe en roer je het weer.
Verdeel  dit over twee cake blokken en laat je wederom afgedekt staan, deze keer voor 2 uren.

Als het rijsproces afgelopen is, zet je het brood voor ongeveer 35 minuten in de oven op 200 graden. Laat het brood een beetje afkoelen voordat je het stort. Je kunt het zowel warm als koud eten.

Lekker met eigen gemaakte kruidenroomboter.

Variaties te over zijn er te bedenken. Met spinazie, met olijven en paprika. Met rozijnen en abrikozen...

Klik hier voor de link naar Maaikes wereld

Hier met spinazie en geitenkaas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten