zondag 23 december 2018

Glutenvrije broodjes

Voor mijn familie maakte ik deze broodjes. Eidooier kun je weg laten. Dan is het brood vega.  Evt papje van van gebroken lijnzaad en water. Dit een tijdje laten wellen en dit vocht over het brood strijken.


Ingrediënten

Voor 8-10 kleine broodjes

400 gram glutenvrij speltmeel
125 gram teffmeel (of boekweitmeel)
7 gram gist
2 eetlepels olijfolie
flinke snuf zout
325 ml lauwwarm water
1 eidooier om het brood mee te bestrijken
ongeveer 2 eetlepels sesamzaadjes (of andere zaden/pitten)

Werkwijze:
Meng in een kom het meel met gist en zout en doe er dan het lauwwarme water bij en de olijfolie. Laat de keukenmachine dit een minuut of 5 goed kneden (of doe dit met de hand).
Maak dan een schone theedoek vochtig met warm water, leg deze over de kom en laat het deeg op een warme plek in huis 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Maak van het deeg  8 – 10 kleine broodjes in de vorm die je wilt (rond, langwerpig als een pistolet).Het deeg blijft heel plakkerig, dus ik gebruikte een lepel en mijn vingers. Klop de eidooier los en besmeer de broodjes hiermee. Kerf de broodjes met een mes diagonaal in en bestrooi met sesamzaadjes.

Bak in ongeveer 22-25 minuten mooi goudbruin en laat even afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten