dinsdag 24 januari 2017

Zuurkoolsalade

Elke dag eten we een salade. Daarom is afwisseling wel plezierig. Vandaag dus zuurkool. Ook gezond. Wie kent niet de geschiedenis verhalen van de zuurkool tegen de scheurbuik?

"Zuurkool is een gefermenteerd product. Door de fermentatie blijft zuurkool – zolang er geen lucht bij komt – lang houdbaar.  Maar bovenal bevat zuurkool heel veel vitamine C, veel meer dan andere geconserveerde producten. Een portie van 200 gram bevat 50 mg vitamine C. Dat is bijna de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (70 mg). Een tekort aan vitamine C was de oorzaak van scheurbuik. Vitamine C verhoogt de weerstand en voorkomt daarmee verkoudheid en andere infecties.
Maar niet alleen de vitamine C in de zuurkool zorgt voor een sterk afweersysteem. Door de fermentatie ontstaan melkzuurbacteriën (lactobacteriën). Lactobacteriën komen veelvuldig in onze darmen voor. Zuurkool voegt deze dus toe en is daarmee  goed voor onze darmflora. Ook via deze route versterkt zuurkool ons immuunsysteem. Een gezonde darmflora is namelijk essentieel voor het goed functioneren van het immuunsysteem."


Voorbereidingstijd: 15 minuten

Materiaal: geen bijzonderheden

Ingrediënten: ( voor 2 personen)
500 gram uitgelekte zuurkool
1 a 2 frisse appels met schil
handvol rozijnen
50 gram walnoten
eetlepel mosterd
beetje zout
eetlepel walnotenolie

Werkwijze:
Schil de appel en snijd deze in stukjes.
Doe de zuurkool in een kom en roer de appel, rozijnen, walnoten en de eetlepel mosterd er doorheen.
Voeg de olie en zout naar smaak toe. Beetje kardemom is ook lekker!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten