woensdag 4 januari 2017

Linzensoep voor een grote groep

Voor het Lutherjaar van de kerk  heb ik voor een avond"Koken met Luther"allerlei recepten voorbereid die ter plekke met de deelnemers konden worden gekookt. Bron was het boekje Amuse dat via de website is te bekijken of te bestellen. Klik hier voor de link



Tijd voorbereiding: 25 minuten snijden( maar kan ook steds tijdens het koken
Kooktijd: 50 minuten
Specifiek materiaal:  soeppan van 10 liter

Ingrediënten voor 20 personen
* kilo linzen uit blik
* 8 aardappelen in blokjes
* 2 dikke uien, fijn gesneden
* 2 rookworsten in plakjes
* 2 grote  wortels fijn gesneden
* 2 flinke preien fijn gesneden
* 2 laurierbladjes
* 5 dl droge rode wijn
* 2 grote  zure appels, in frove blokjes gesneden
* 300 g magere spekreepjes
* 3 eetlepels azijn, zout en peper 5 liter water

Werkwijze:
- spekblokjes uitbakken, ui toevoegen en fruiten.
- laurierblaadjes, 4 liter water toevoegen en aan de kook brengen, gesneden soepgroenten toevoegen
- 20 min laten pruttelen
- aardappel toevoegen 10 minuten laten pruttelen
- appel toevoegen en 10 minuten laten mee pruttelen
- even linzen meekoken  (toevoegen zonder vocht)
- de wijn en appels  toevoegen en een paar minuten laten mee pruttelen
- op smaak brengen met zout, peper en azijn. evt. bouillonblokje
rookworst toevoegen,

Als de soep te dik is geworden nog water toevoegen.

Tip:
Ik heb de soep ook een keer gemaakt zonder soep. Dat wilde ook prima. heb toen wat meer azijn toegevoegd en wat kboflook, voor wat meer smaak. Omdat ik nog kikkererwten had uit de vriezer, hier ook nog een flinke hand van toegevoegd, De kikkererwten kook ik zelf nooit te gaar, zodat je nog een "beet" hebt!

Lekkere dikke maaltijdsoep, serveren met grove stukken  oerbrood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten